StoryEditor
Domaći nogometi ovce i novce

Štimac spasitelj Zadra u svakom pogledu

Piše PSD.
3. ožujka 2015. - 10:20
U ponedjeljak u jutranjim satima iz Stanova je stigao poziv na “press” konferenciju, što inače nije običaj za prvi dan u tjednu. Ali su iz Zadra imali želju izvijestiti javnost o stanju unutar kluba ponajviše glede financijske situacije, koja nije nimalo bajna. Prije nego se prešlo na “konkretno” Josip Bajlo predsjednik Skupštine osvrnuo se na angažman Igora Štimca i ogled s Hajdukom na Poljudu.

Trener klub pomogao financijski

- Štimcu sve čestitke i zahvalnost za volju i želju koju iskazuje za dobrobit kluba. Istina, ne prate nas toliko rezultati koliko dobro igramo. Nismo u Splitu dominirali, ali smo bili treliji, poveli 2:0 i da je bilo manje sebičnosti, odnosno, da se poštovalo ono o čemu je Štimac igračima govorio na poluvremenu ispalo bi bolje.

Svejedno, ovo nas sve skupa ohrabruje, pred nama je trinaest utakmica, 39 bodova i uz angažman svih u klubu nadam se da ćemo izboriti status, odnosno ostati u Prvoj ligi. Ali, svjedoci ste ima čudnih rezultata i upravo se potvrđuje ono što je Štimac kazao po dolasku u naš klub, a to je da moramo biti dvadeset posto jači od svih da bi mogli polučiti rezultat – kazao je Josip Bajlo, predsjednik Skupštine NK Zadar i odmah se okrenuo prema financijama.

- Naglašavam, Štimac nam je pomogao svojim novčanim sredstvima koja je uložio u klub i bez njih jako teško bismo se nosili s obvezama. Jasno, klupska je obveza vratiti tu pozajmicu – zborio je Bajlo, koji je potom obrazložio da se od sredstava koja klub dobije od Grada Zadra kao većinskog vlasnika jednostavno nemože funkcionirati.

Od grada sredstva kao iz 2001. minus PDV

- Mi dobivamo novaca isto toliko kako i primjerice 2001. godine, zna se što je sve učinila inflacija. Otkako smo postalo športsko dioničko društvo od tih milijun kuna odmah moramo platiti 25 posto PDV i što nam ostaje? Grad Zadar mora imati više razumijevanja za nas, jer za skroman život kluba potrebno je između devet i deset milijuna kuna. Ta sredstva je teško pronaći! - kazao je Bajlo i nastavio.

- Kroz ranije razdoblje u tom drugom dijelu, znači izvan gradskoga novca, financirao je Reno Sinovčić. Ali, on više nije u klubu niti prema zakonu može financirati klub. I sad nam taj novac koji smo dobivali od njega fali. Znamo da je teška gospodarska situacija, međutim, ljudi koji vode grad trebali bi potaknuti gospodrastvenike da se nekako iznađu ta sredstva - poželio je Bajlo i potvrdio ono što je zakonom opće poznato...

- Ranije se, dok smo bili udruga, moglo nekako provlačiti, danas kad smo športsko dioničko društvo po zakonu, ukoliko 45 dana budemo pod blokadom idemo u stečaj. Ukoliko do toga dođe, a mi se nadamo da neće, jer moramo snaći snage da zajedno izguramo sezonu. Valja naći sponzora, vidjeti što još grad može učiniti,ali i drugi mali dioničari. Zadar je grad košarke, ali je i nogometni, niti se smije zapostaviti druge. Bila bi tragedija da odemo u stečaj – bio je jasan Bajlo.

Sve je njegove riječi potvrdio i Serđo Dunatov, predsjednik Uprave NK Zadar koji je kazao kako su stigli računi za troškove u posljednja dva mjeseca prošle godine, te za prva dva ove.

- Radi se od 2,5 milijuna kuna, međutim, nismo toliko u minusu jer smo sredstvima koja smo dobili od grada pokrili neke troškove. Međutim, pred nama je licenciranje za novu sezonu, bila ona prvoligaška ili drugoligaška moramo primjerice osigurati brojač ulaznica koji stoji 150 tisuća eura.

O tome smo obavijestili većinskog vlasnika,ali još nismo dobili povratnu informaciju. Grad moramo potaknuti da razmotri našu situaciju, jer mi smo klub koji skrbi o 500 djece – zaključio je Dunatov.

dražen žura
foto: jakov prkić / cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 14:18