StoryEditorOCM
Split‘neslužbena cura‘

Je li HDZ-ovac predlaganjem ‘partnerice‘ za ‘nadzornicu‘ splitske tvrtke bio u sukobu interesa? Povjerenstvo je odlučilo

Piše Božidar Lončar
15. svibnja 2024. - 16:07

Na 49. sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa odlučivalo se i o slučaju solinskog gradonačelnika Dalibora Ninčevića iz redova HDZ-a, odnosno je li bio u sukobu interesa kada je predložio da se u Nadzorni odbor splitskog "Vodovoda i kanalizacije" imenuje Marijana Žižić, v.d. pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove Grada Solina.

Predmet protiv Ninčevića otvoren je u prosincu 2023. godine nakon novinskog članka u kojem Davor Matijević, predsjednik splitskog SDP-a na Facebooku navodi kako je solinski gradonačelnik "uhljebio ženu" u Nadzorni odbor splitske komunalne tvrtke.

U postupku utvrđivanja činjenica iz nadležnosti Povjerenstva nije utvrđeno postojanje osnova i okolnosti prema kojima bi se v.d. pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove Grada Solina, (Marijana Žižić, op.a.) smatrala povezanom osobom s Ninčevićem, odgovorili su iz Povjerenstva. Povezane osobe su, prema zakonu, bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner, srodnici po krvi, braća, sestre te posvojitelj ili posvojenik.

image

Dalibor Ninčević i Marijana Žižić

Joško Šupić/Cropix

- Povjerenstvo nije utvrdilo okolnosti temeljem kojeg bi Dalibor Ninčević u obnašanju dužnosti solinskog gradonačelnika stavio privatni interes ispred javnog interesa u postupku predlaganja Marijane Žižić za članicu Nadzornog odbora "Vodovoda i kanalizacije Split" - dodali su u odgovoru na naš medijski upit.

- U navedenom članku navodi se u bitnom da je Ninčević predložio pročelnicu Marijanu Žižić, s kojom je u vezi, za imenovanje za članicu NO ”Vodovod i kanalizacija d.o.o.” - dalje stoji u odluci.

image

Davor Matijević i Dalibor Ninčević

Cropix

Ninčević je za "Slobodnu Dalmaciju" tada odgovorio kako ona nije njegova imenovana supruga.

- Ne mogu vam ja na taj način govoriti. Nismo u službenoj vezi - kazao nam je tada.

Da podsjetimo, na 133. sjednici skupštine ”ViK-a” Marijana Žižić je predložena za člana Nadzornog odbora kao predstavnik Grada Solina, dok je u Zapisniku utvrđeno kako je Ninčević bio na sjednici i Žižić nije imenovana.

Grad Split je, prilikom glasanja o imenovanju na četverogodišnji mandat, bio suzdržan, dok je 11 jedinica lokalne samouprave bilo za. Sjednici nisu nazočili predstavnici Općine Podstrana.

Presjedavajući, odnosno, Grad Split, zastupan po dogradonačelniku Antoniju Kuzmaniću, je smatrao da se od Povjerenstva treba zatražiti mišljenje te ukoliko se utvrdi da sukoba interesa nema, da se ista točka stavi na odlučivanje na idućoj Skupštini. To je posljednji javno objavljeni zapisnik sa sjednice Skupštine ”ViK”-a do danas.

Ninčević je nakon sjednice na Facebooku objavio kako ”Grad Solin neće do daljnjeg sudjelovati u radu Skupštine niti će imati predstavnika u Nadzornom odboru” spomenute tvrtke.

Povjerenstvo za sukob interesa otvorilo predmet o ‘neslužbenoj vezi‘ Ninčevića i Žižić; gradonačelnik Solina odustao

Solinskog poteštata (HDZ) optužili da je curu ‘uvalio‘ da nadzire splitski Vodovod, konačno je reagirala: ‘Idu podlo...‘

Ninčević je u imovinskoj kartici za 2023. naveo kako je oženjen, dok je za 2024. godinu naveo kako je razveden. Brak je solinski gradonačelnik sklopio 1996. koji je prestao razvodom 12. rujna 2023.

Povjerenstvo je od Grada Solina tražio očitovanje 12. ožujka 2024. postoji li bliski ili drugi osobni odnos Ninčevića s pročelnicom te postoje li okolnosti prema kojima bi Ninčević bio interesno povezan sa Žižić. Grad Solin je, po gradonačelniku Ninčeviću, odgovorio negativno. Od MUP-a je zatražen podatak o osobama s prijavljenim prebivalištem na adresi u Solinu koja je prijavljena u imovinskoj kartici solinskog gradonačelnika.

Povjerenstvo je utvrdilo da Ninčević nije prekršio zakon predlažući Marijanu Žižić u NO ”ViK-a” niti je utvrđeno da je Marijana Žižić u zakonskom smislu osoba povezana s gradonačelnikom Solina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 15:55