StoryEditorOCM
SplitSVJETSKI HIT

I u Hrvatsku stigao trening za masaže za bebe, prve obuke održane u Splitu! Lana Marasović: ‘Interes je prevelik, nove grupe su nam mjesecima unaprijed popunjene‘

11. svibnja 2022. - 13:28

U svijetu postoji od 1986. godine i teški je hit, a u Hrvatskoj, i to trenutno samo u Splitu, se održavaju prvi treninzi za ovo još uvijek egzotično zanimanje za naše pojmove. Riječ je o masaži za bebe- projektu koji je tek nedavno  aktivno zaživio u cijeloj Hrvatskoj, a u Splitu se po prvi put organiziraju treninzi za edukatore.

image

Masaža beba

Antea Mrčela Ljubić

Organizacija IAIM (International association infant massage) u svijetu djeluje od 1986. godine i danas postoji u 100 zemalja svijeta.

Masaža za bebe projekt je koji je nastao iz prakse, odnosno usmenom predajom u Indiji. Ima brojne benefite kako za bebu, tako i za roditelje, ali ono što je ključno je stvaranje povezanosti između mame, tate i bebe.

image

Osoba koja završi edukaciju je instruktor masaža za bebe, a službeno nosi naziv CIMI (Certified Infant Massage Instructor)

Antea Mrčela Ljubić

U Dalmaciju je masaže za bebe 'dovela' Splićanka Lana Marasović, magistra teorije glazbe, vlasnica centra Odgoj s glazbom koji radi s djecom u dobi od četiri  mjeseca do polaska u školu. Masaža za bebe bila je ustvari logičan nastavak onog što je i dosad radila. Lana je trening za edukatora završila u Sloveniji.

image
Antea Mrčela Ljubić

-Cjelokupni program rada Odgoja s glazbom kreacija je i kombinacija mog znanja s područja ranog razvoja i glazbe.

Tako sam osim akademskog glazbenog obrazovanja, završila i brojne edukacije vezane za rani razvoj djeteta, a trenutno sam i edukantica integralne tjelesne psihoterapije pri IPD školi u Zagrebu.

Sva moja dosadašnja iskustva privukla su me i na edukaciju za instruktora masaža za bebe te je tako započela cijela ova priča, prisjeća de Lana dok nam se kratko predstavlja.

Masaža između ostalog smanjuje razinu stresa kod bebe, ublažava tenzije mišića kao i bolove rasta, ublažava grčiće kod beba,umanjuje mogućnost pojave postporođajne depresije, pospješuje laktaciju i dojenje i još puno toga što muči novopečene majke i njihove bebice.

image
Antea Mrčela Ljubić

Treninzi za instruktora najčešće imaju pet do šest polaznika, ponekad i više, ovisno o kapacitetu prostora u kojem se radi, ali ovisno i o samom instruktoru i njegovim kapacitetima.

Dosad ih je u Splitu educirano 18. Nakon edukacije mora se položiti i završni ispit da bi dobile certifikat. Priča o masaži  je ustvari još uvijek u povojima.

image
Antea Mrčela Ljubić

U Hrvatskoj je prvi trening za instruktore masaža za bebe održan u siječnju ove godine, a treningu je prisustvovalo dvadesetak djevojki i žena s raznih područja Hrvatske te nekoliko njih iz BiH, kaže nam Lana koja ne krije zadovoljstvo zbog jako velikog interesa.

- Broj grupa koji smo do sada imali je nedovoljan za interes koji imamo. Naše sve grupe su popunjene mjesecima unaprijed, stoga smo educirali još jednu osobu u Centru Odgoj s glazbom da bismo mogli zadovoljiti potrebe roditelja, veli naša sugovornica.

Na edukaciju za masaže za bebe mogu se prijaviti svi roditelji s bebama u dobi od 0 do 12 mjeseci.

-Vjerujemo da će projekt Masaža za bebe zaživjeti u Hrvatskoj jer sve više i više mama (roditelja) uviđa benefite masaža za bebe, sve više se žele povezati sa svojom bebom i žele biti prisutni u rastu i razvoju svoga djeteta, pogotovo u današnje vrijeme kada je sve više raznoraznih savjeta za roditelje koji u moru svih tih informacija zaborave na svoju intuiciju, poručila je na koncu Lana Marasović i dodala kako bi voljela da ova priča zaživi u cijeloj Hrvatskoj, a ne samo u Splitu i stoga naglasila da postoji još 18 djevojaka u zemlji koje imaju certifikat za instruktora za masažu beba.

Svi oni koji su zainteresirani neka ih pokušaju pronaći preko weba- tko zna možda žive i rade baš u njihovom gradu.

Masaža stimulira:

Limfe

Cirkulaciju

Imunitet

Probavu

Respiratorni sustav

Što masaža čini? 

▪️Potiče razvoj bondinga i attachmenta između majke i bebe.

▪️Namiruje bebinu primarnu potrebu za kontaktom

▪️Smanjuje razinu stresa kod bebe

▪️Ublažava tenzije mišića kao i bolove rasta

▪️Ublažava grčiće kod beba

▪️Umanjuje mogućnost pojave postporođajne depresije

▪️Pospješuje laktaciju i dojenje

▪️Olakšava razumijevanje bebe; njenih signala i potreba

IAIM trenutno postoji u 100 zemalja svijeta i djeluje već preko 36 godina. Interes za edukaciju za instruktore je zaista velik te se godišnje održava oko 200 treninga, a obuči se oko 4000 instruktora.

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 04:16