StoryEditorOCM
Otocisvjetsko prvenstvo

‘Uf, ovo je teže od komentiranja Hajduka!‘; Poznata TV lica okušala se u branju maslina, ‘publika‘ im davala savjete

Piše Ivica Radić
11. listopada 2024. - 16:27
Poznata TV lica okušala su se u branju maslina u Postirama Na fotografiji: Tomislav Jelinčić, Matea Šlogar, Mirta Šurjak i Davor MeštrovićFOTO: Ivica Radić

Natjecateljski dio na sedmom Svjetskom prvenstvu u branju maslina koje je kao i sva dosadašnja održano, u Postirima, bračkom poljodjelskom središtu, završeno je u petak poslijepodne,a proglašenje pobjednika bit će u subotu u 18 sati na svečanosti u dvorani postirskog hotela „Pastura". Nakon natjecanja održan je i kviz znanja u poznavanju maslina i maslinovog ulja. 

Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovalo je 13 reprezentacija, a bilo bi ih više, ali je broj ograničen kako bi natjecanje, kazala je Ivana Jelinčić, direktorica TZ-a, imalo i sačuvalo svoju dušu. Dosta je bilo onih reprezentacija koje su prošle mnoge kilometre i morske milje samo zato da bi se pojavile na ovom jedinstvenom natjecanju. Za naslov pobjednika natjecalo se 13 maslinarskih reprezentacija i to iz Poljske, Slovačke, SAD-a, Perua, Švedske, Srbije, Ujedinjenog kraljevstva, Litve, Irske, Albanije,, Latvije, Digitalnih nomada i Hrvatske. 

image
FOTO: Ivica Radić

Naslov pobjednika brani Hrvatska, a boje naše reprezentacije u ovogodišnjem maslinarskom srazu branili su televizijski novinari i voditelji koji su do sada izvještavali s tog natjecanja, a sad su trebali zasukati rukave te pokazati umješnost i spretnost u branju maslina. Našu momčad predvodio je postirske gore list  Tomislav Jelinčić s RTL-a koji u Postirima ima svoj maslinik i svoje ulje. S najviše iskustva bodrio je svoju momčad povicima i savjetima „Ajde, berite s obje ruke, Idemo brže..,a na kraju je priznao kako su na određeni način bili oštećeni jer su stalno trebali odgovarati na pitanja navijača i „sedme sile“. 

image
FOTO: Ivica Radić

Za taktiku je bila zadužena Mirta Šurjak s HRT-a koja prati Hajduka pa o tome sve zna. U napad odnosno na vrh stabla išli su drugi, a ona je uglavnom bila pozicionirana kao krilni napadač. Bila je sa kapom na glavi, naočalama na licu i rukavicama. 

- Ovo je puno teže nego komentirati Hajduka na Poljudu. Vjerujte iako je sve trajalo 45 minuta umorila sam se kao i većina drugih berača. Ipak bilo je i te kako zanimljivo. Dobivala sam i brojne savjete od publike poput: „Ajde, sad puoj na drugu bondu, hod na drugo krilo, išoj se na maslinu - kazala je nakon natjecanja Mirta Šurjak  koja ima iskustva u branju maslina jer ima svoj maslinik na susjednome Hvaru. Davor Meštrović s HRT-a i Matea Slogar s Nove TV priznali su kako po prvi put u životu beru masline. Naši reprezentativci imali su snažnu podršku publike, osobite one mlađe, koji se nisu umorili skandirati „Hrvatska, Hrvatska….“ 

image

Mirta Šurjak

FOTO: Ivica Radić

Uz podršku navijača naši reprezentativci  su dobro su napunili „kašete“, ali će im ozbiljna konkurencija, procjenjujući onako od oka, biti Litva, SAD-e i Poljska. Ipak, zadnju riječ imat će vaga. 

Reprezentacija Poljske razvila je u masliniku i svoju nacionalnu zastavu, a oni su, dva puta bili svjetski šampioni, jednom sami, a jednom zajedno s reprezentacijom Izraela. Reprezentacija Perua po drugi put je došla u Postira, lanjske godine su bili deveti, a sada očekuju bolji plasman. Zapaženi su bili i reprezentativci Irske koji su se spretno  penjali i vješto brali masline, isto kao maslinari SAD-e. 

Svaku reprezentaciju je činilo 4 berača, dva muškarca i dvije žene. Bralo se na „sakete“ odnosno u tradicionalnom ručnom branju. Lijep i sunčan dan doprinio je i dobrom raspoloženju koje se osjećalo na svakom koraku. 

„Sve je prošlo u najboljem redu i na zadovoljstvo svih natjecatelja“- prisnažila je Ivana Jelinčić koja je stizala svuda i sve držala pod kontrolom.

image
FOTO: Ivica Radić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. listopad 2024 16:28