StoryEditorOCM
ObalaADRIAN 2023

Konavli, Pelješac i dolina Neretve reprezenti su autohtone kuhinje. Jug vonja na kamenice, brudet i menestru

Piše Maja Rilović Koprivec i Stanislav Soldo
3. kolovoza 2023. - 10:40

Meso malostonske kamenice na ugriz je masne teksture, mekano i sočno, te ima specifičan slatko-slani uravnotežen okus. Okus je stoga kombinacija slatkog i punog okusa visceralnog dijela te ugodnog morskog mineralnog okusa, u kojem prevladava aroma joda koja se zadržava na nepcu; tako je Europska komisija opisala malostonsku kamenicu – Ostrea edulis – u službenom listu Europske unije i na svim jezicima zemalja članica.

Europska komisija cijeni što tradicija školjkarstva u Malostonskom zaljevu potječe još od vremena Rimskog Carstva (Plinije – Historiae naturalis) i Dubrovačke Republike (Odredba stonskog kneza iz 1641. godine). Prvi dostupni arhivski zapis o načinu skupljanja kamenica s prirodnih rastilišta i poluuzgoja u Malostonskom zaljevu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. studeni 2024 12:31