StoryEditorOCM
Savjetipopularni prilog

Znate li kad se soli pire krumpir? Mnogi griješe pa im nikad ne uspije baš kako treba. Pripazite i na ovaj detalj...

Piše Spiza SD
16. listopada 2023. - 07:05

Pire krumpir je, složit ćete se, jedan od najpopularnijih priloga. Mnogi uz njega vezuju uspomene na obiteljske objede, drugima je omiljena "hrana za utjehu", a neki idu toliko daleko da odbijaju jesti određene vrste hrane - poput pohanog, šnicela u toču ili punjenih paprika - ako uz njih nisu dobili i porciju pirea.

Istinski ljubitelji ovog skromnog, a tako omiljenog jela reći će vam da je dobar pire samo za nijansu manje bitan od jela kojem služi kao prilog, stoga ne daj bože da im poslužite loše pripremljen pire. A to ćete napraviti, ma koliko se trudili, ako ne znate osnovnu stvar u vezi njegove pripreme. Kad se krumpir soli.

image
Shutterstock

Odgovor je: na samom početku. Soli se, preciznije, već voda u kojoj će se kuhati. I to izdašno. Ona sol koju ćete, bude li potrebe, dodati naknadno samo je puko dosoljavanje.

Razlog ovakvog postupanja je u tome što je krumpir nesvakidašnje gusta namirnica pa ga je teško dobro posoliti. Čak i kad je zgnječen. Zbog toga je prepopručljivo sol dodati već na samom početku, kad se krumpir stavlja kuhati, jer mu to pomaže da sol lakše upije.

Želite li dobro napravljen pire, pripazite i na ovaj detalj. Mlijeko koje ćete dodati zgnječenom krumpiru trebalo bi biti toplo, a preporučljivo je zagrijanom mlijeku odmah dodati i maslac. Na taj ćete način spriječiti promjene temperature u pireu zbog kojih može doći do otpuštanja škroba. A to ne želite, jer kad se otpusti škrob, pire poprima neprivlačnu ljepljivu teksturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:01