StoryEditorOCM
Savjetidilema

Možemo li više puta pržiti hranu na istom ulju ili je to štetno? Struka je dala odgovor, evo na što treba pripaziti...

Piše Spiza SD
19. rujna 2023. - 10:05

Smjemo li ponovno koristiti ulje u kojem se nešto pržilo, pitanje je kojim se starije generacije uopće nisu zamarale - naravno da su ga koristile više puta kad su štedjele na čemu su god mogle.

No, sa upozorenjima o štetnosti prženja došle su i nove preporuke o višekratnom korištenju ulja za prženje, a kako svako toliko čujemo nove, kontradiktorne informacije, nikakvo čudo što mnogima nije jasno koliko zapravo puta smijemo koristiti jedno te isto ulje.

image
Shutterstock

Britanski kuhar i pisac Tom Hunt, u skladu sa svojim no-waste stavovima, zagovara višekratno korištenje ulja za prženje, ali uz jedan uvjet: trebalo bi, kako savjetuje, odabrati ulje s visokom točkom dimljenja poput maslinovog, za koje tvrdi da ima puno višu točku dimljenja no što se uvriježeno smatra. Ako ulje počne gorjeti ili se zadimi, treba ga baciti.

Nakon prženja ulje bi, savjetuje nam, trebalo ohladiti pa zatim filtrirati kroz fino cjedilo i gazu, a zatim zatvoriti i pospremiti. Takvo se ulje, tvrdi, može upotrijebiti nekoliko puta, a koliko točno ovisit će o njegovom stanju. Ulje, upozoraba kuhar, ne smije postati pretamno ili pjenasto, a loš su znak i talozi bilo koje vrste.ili imati bilo kakve taloge. Neugodan miris jasan je znak da ulje pod hitno treba promijeniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:08