
Limun nam u kuhinji uvijek dobro dođe, od dodatka pri kuhanju do jednog od sastojaka za slastice, no ponekad nas limuni koje smo kupili neugodno iznenade - sasuše se ili istrunu. A za to smo dobrim dijelom i sami krivi jer ih pogreš‘no skladištimo.
držanje limuna na pultu ima dvije prednosti - lijepo izgledaju i uvijek su nam pri ruci - no ima i veliku manu: nakon nekoliko dana počet će se sušiti. Limun čuvan na sobnoj temperaturi može trajati oko tjedan dana bez da izgubi na kvaliteti, nakon toga gubi sve više tekućine i postaje suh iznutra, a nakon nekog vremena i korica mu postane suha i gruba.
Ako mu želite produžiti rok trajanja, najbolje ga je držati u hladnjaku. Ali i tu vreba opasnost, ovoga puta od previše vlage: zahvaljujući kondenzaciji limun u hladnjaku lako može uhvatiti plijesan ili istrunuti.
Jako biste to spriječili, tavite ga u vrećicu sa zip zatvaračem i pohranite u pretinac za povrće. Kako biste bili sto posto sigurni da neće uhvatiti plijesan, u vrećicu ubacite i malo kuhinjskog papira koji će upiti vlagu. Trajet će barem četiri puta duže nego na sobnoj temperaturi u zdjeli s voćem.
Ako želite što bolje sačuvati prerezani limun, pribjegnite jednostavnom triku: prerezani dio prekrijte folijom da se ne isuši. Ako ga ne planirate uskoro koristiti, narežite ga na kriške i zaledite, dobro će vam doći za osvježavajuće napitke.