StoryEditorOCM
Savjetidugotrajna svježina

Gdje čuvati limune da bi dulje trajali? Većina radi iste greške, evo kako im doskočiti - imamo rješenje i za prerezane!

Piše Spiza SD
5. svibnja 2023. - 08:05

Limun nam u kuhinji uvijek dobro dođe, od dodatka pri kuhanju do jednog od sastojaka za slastice, no ponekad nas limuni koje smo kupili neugodno iznenade - sasuše se ili istrunu. A za to smo dobrim dijelom i sami krivi jer ih pogreš‘no skladištimo.

držanje limuna na pultu ima dvije prednosti - lijepo izgledaju i uvijek su nam pri ruci - no ima i veliku manu: nakon nekoliko dana počet će se sušiti. Limun čuvan na sobnoj temperaturi može trajati oko tjedan dana bez da izgubi na kvaliteti, nakon toga gubi sve više tekućine i postaje suh iznutra, a nakon nekog vremena i korica mu postane suha i gruba.

image
Shutterstock

Ako mu želite produžiti rok trajanja, najbolje ga je držati u hladnjaku. Ali i tu vreba opasnost, ovoga puta od previše vlage: zahvaljujući kondenzaciji limun u hladnjaku lako može uhvatiti plijesan ili istrunuti.

Jako biste to spriječili, tavite ga u vrećicu sa zip zatvaračem i pohranite u pretinac za povrće. Kako biste bili sto posto sigurni da neće uhvatiti plijesan, u vrećicu ubacite i malo kuhinjskog papira koji će upiti vlagu. Trajet će barem četiri puta duže nego na sobnoj temperaturi u zdjeli s voćem.

image
Shutterstock

Ako želite što bolje sačuvati prerezani limun, pribjegnite jednostavnom triku: prerezani dio prekrijte folijom da se ne isuši. Ako ga ne planirate uskoro koristiti, narežite ga na kriške i zaledite, dobro će vam doći za osvježavajuće napitke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2023 23:20