StoryEditorOCM
Savjetivelika greška

Češnjak vam je često gorkast i brzo proklija? Prestanite ga čuvati na ovom mjestu, a evo i na što još trebate pripaziti

Piše T. S. M.
1. ožujka 2024. - 07:05

Češnjak je zdrava biljka prepuna vrlo vrijednih sastojaka zbog čega ga mnogi nazivaju prirodnim antibiotikom, no to vrijedi samo za češnjak koji je u dobrom stanju, a to znači svjež, čvrst, bez klica i promjene okusa ili mirisa. A na to nećete moći računati ako ga poput mnogih čuvate na neodgovarajućem mjestu...

image
Shutterstock

U želji da mu produlje trajnost mnogi češnjak pospremaju u hladnjak, ali zapravo mu rade medvjeđu uslugu. U svježem i vlažnom okruženju hladnjaka češnjak se, istina, neće osušiti tako brzo kao kad se drži na na kuhinjskom pultu ili nekoj polici u blizini štednjaka da je uvijek pri ruci, ali će jednako brzo propasti.

U uvjetima koji vladaju u prosječnom hladnjaku češnjak će brzo omekšati, proklijati i dobiti gorkast okus. Puno će mu bolje biti držite li ga na prohladnom, ali ne i hladnom mjestu, u košari ili sličnom spremniku koji omogućuje cirkulaciju zraka.

image
Shutterstock

Pripazite i prilikom kupovine pa birajte češnjak koji je svjež i čvrst na dodir, bez tragova klijanja i znakova vlažnosti. Po mogućnosti odaberite dimaći češnjak ili onaj uzgojen na ekološki način te birajte sorte okruglaste glavice. Svaki pravi poznavatelj reći će vam da je najbolji onaj iz Ljubitovice, malog mjesta na po‘ puta između Splita i Šibenika.

Želite li iz češnjaka izvući maksimum korisnih sastojaka, obratite pažnju i na savjet koji smo vam nedavno dali u pogledu njegovog sjeckanja i usitnjavanja. O čemu je točno bila riječ prisjetite se ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:38