StoryEditorOCM
Slanoideja za ručak

Trideset tisuća ljudi uzdiše zbog ovog recepta: pogledajte kako napraviti preukusnu piletinu u bogatom kremastom umaku

Piše Spiza SD
22. svibnja 2023. - 13:36

Neka jela ne morate niti okusiti da bi vam već na prvu bilo jasno da to nije po vašem guštu. Ponekad je dovoljan jedan pogled na popis sastojaka. Neka, pak, jela djeluju sasvim suprotno: što duže čitate recept ili gledate video o pripremi to vam je jasnije da biste uživali u svakom zalogaju. I pomazali pjat. E pa ovaj je video tako djelovao na preko 30 tisuća ljudi, bacite oko, a u nastavku slijedi recept. 

Kremasta piletina

Sastojci:

1 kg pilećih bataka
100 g pancete
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
1 žlica svježeg timijana
250 ml prosecca ili bijelog vina
300 ml pilećeg temeljca
200 ml vrhnja za kuhanje
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica Dijon senfa
250 g palente za brzo kuhanje
20 g maslaca
30 g parmezana
sol, papar

Priprema:

Zagrijte 2 žlice ulja na srednje jakoj vatri. Začinjenu piletinu stavite kožom prema dolje u tavu i pirjajte 8-10 minuta, dok ne porumeni. Izvadite.

Ocijedite većinu masnoće pa dodajte nascjeckani luk i pancetu pa kuhajte uz povremeno miješanje 4-5 minuta, zatim dodajte usitnjeni češnjak, majčinu dušicu, sol i papar. Kuhajte, povremeno miješajući, dok ne zamiriše, zatim dodajte prošek ili vino pa dobro promiješajte. Kuhajte uz povremeno miješanje 4-5 minuta dok alkohol ne ispari.

Vratite piletinu s kožom prema gore i dodajte dovoljno temeljca da piletinu prekrije do pola. Poklopite, smanjite vatru i kuhajte 30-35 minuta ili dok piletina ne omekša.

Za to vrijeme skuhajte palentu u 800 ml vode. U skuhano dodajte maslac i parmezan.

Izvadite piletinu iz tave i pojačajte vatru tako da umak uzavre. Kuhajte 5-6 minuta da se reducira za dvije trećine. Dodajte senf i vrhnje i dobro promiješajte. Vratite piletinu u tavu i odmah poslužite s palentom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:20