StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOpet ‘pod ključ‘

Sve je izglednije: Terase će opet biti zatvorene i to sve do početka svibnja

Piše Silvana Uzinić
19. ožujka 2021. - 08:37

Ponovno zatvaranje potpuno je izvjesna epidemijska mjera, samo se još nije donijela odluka o datumu stupanja na snagu. Potvrdio nam je to dr. Ozren Polašek sa splitskog Medicinskog fakulteta, inače član Vladina savjeta, ali iz razgovora s njima dade se zaključiti da ćemo uskršnje blagdane provesti u modu "to go".

- Ne mogu reći da je bilo koja odluka već donesena, ali mogu reći da smo imali plan. Naime, da smo se s niskim brojkama približili Uskrsu, tada ne bismo razmišljali o ponovnom zatvaranju. Bio je i dogovor da ćemo pažljivo motriti situaciju i plan nam je bio doći do blagdana sa što nižim brojkama, ali ove koje imamo sada nipošto ne smijemo tolerirati. Po mom osobnom mišljenju, nastavi li se ovakva situacija, drugog rješenja od zatvaranja nećemo imati – govori dr. Polašek.

Po njemu je svakako jedan od razloga za ponovni lockdown pojava novog soja virusa koji je, dokazano je, smrtonosniji.
- Iako ne možemo jasno reći točan uzrok ponovnog rasta broja oboljelih, moglo bi se zaključiti da je tome, osim novih sojeva, kumovalo i opuštanje građana koje, doduše, potpuno razumijem jer ljudima je već dosta godinu dana ovoga – dodao je naš sugovornik.

Pitali smo ga može li se porast oboljelih dovesti u vezu s blizinom Bosne i Hercegovine, odnosno čestim odlascima naših građana u susjednu državu, u kojoj je situacija više nego zabrinjavajuća.

Loša dijagnostika

- Možda može. Ali upravo situacija u Bosni i Hercegovini pokazuje što se dogodi kad nemate dobru dijagnostiku. Tada shvatite da imate velike brojke tek kad se zaguši zdravstveni sustav. Dakle, epidemija je prepoznata tek u bolnicama, a to je jako, jako loše. Tog scenarija se moramo čuvati.

Zanimalo nas je razmišlja li Nacionalni stožer o prioritetnom cijepljenu učitelja s obzirom da su više izloženi virusu od drugih, te hoće li se nastava vratiti na online.

- Ne bismo trebali vrludati s redoslijedom cijepljenja jer onda bismo došli do rasprava o tome tko su skupine koje su najizloženije virusu i nećemo postići brže procjepljivanje, a to bi nam trebao prvi i najvažniji cilj. Treba nastaviti ovim putem jer nije nam cilj doći s četiri na šest posto procijepljenih, već na 70 posto. Nažalost, situacija s cjepivima je takva kakva jest, ali drugog načina svladavanja epidemije jednostavno nema – svjestan je dr. Polašek situacije.

Pokušali smo od njega doznati s kojim proizvođačima kineskog cjepiva smo kontaktirali s obzirom da je to neki dan javnosti otkrio dr. Krunoslav Capak, ali nije nam znao odgovoriti. Pretpostavlja da je riječ o proizvođaču dvaju najpoznatijih kineskih cjepiva SinoPfarm i SinoVac.

- Po meni su ti, kao i pregovori s proizvođačem Sputnjika V potez nekoga tko je, neću reći očajan, ali onoga koji se nečemu pokušava domisliti u ovoj situaciji. Svi ti pregovori su dobri i korisni, ali su i ograničeni jer je za realizaciju nabave cjepiva potrebna pravna regulativa koja za kineska i ruska još ne postoji - pojasnio je splitski znanstvenik.

Istaknuli smo primjer Istre, koja ide na online nastavu za većinu uzrasta s obzirom da su primijetili da je u strukturi onih koji su trenutno u samoizolaciji najviše školaraca i nastavnika pa bismo možda i mi ostali na taj način, odnosno praćenjem izoliranih, mogli donositi odluke. No, dr. Polašek napominje da je odluka o provođenju nastave online teža nego što se na prvi pogled čini.

- Vi onda morate računati s dalekosežnijim ekonomskim posljedicama, jer tko će djecu nadzirati dok rade od kuće? To moraju biti roditelji, a ako su zaposleni, kako to organizirati? Stvari su ipak kompleksne. Čujte, Istra se nekako drži njemačkog modela upravljanja ovom krizom, a meni bi, da vam iskreno kažem, kao znanstveniku bilo najdraže da prepustimo odluke županijama. Tada bismo bili u prilici usporediti učinke i bilo bi to dragocjeno – kazao je dr. Polašek.

Jedini način

Uglavnom, novo zatvaranje, a prvenstveno se ono odnosi na djelatnosti koje su i prije posljednjeg popuštanja mjera bile na udaru, poput ugostitelja, teretana i sporta, moglo bi se dogoditi već za tjedan dana i potrajati do pred sam početak turističke sezone u svibnju.

Naime, ako je ikako moguće spasiti sezonu i zdravlje ljudi, onda epidemiolozi procjenjuju da je povratak na "kave za ponijeti" i treninge u prirodi jedini način. Otvaranje terasa u kafićima i restoranima ipak je, procjenjuje se, povećalo kontakte, a ako ništa drugo, povećalo je osjećaj opuštenosti građana, što nipošto nije dobro. Premda iz Stožera stižu vijesti da će se povećati kontrole po lokalima, većina javnosti, osluškujući najnovije izjave epidemiologa, zaključuje da se uskoro vraćamo "pod ključ".

Vlasnici kafića i obrta, kao i onih koji su vezani za turizam poput, primjerice, udruženja za evente, strahuju da bi ovoga puta zatvaranje trebalo potrajati cijeli travanj, pa i dulje, kako bi se preskočili rizici od mogućeg pojačanog dolaska turista ne samo za Uskrs, već i za Praznik rada.

26. travanj 2024 22:44