StoryEditorOCM
4 kantunaREVIZIJA PRIJE REVIZIJE (2)

Od Trga tri bunara do Trga pet bunara: Koji ugostiteljski objekti imaju a koji nemaju ugovor s Gradom o zakupu javne površine?

Piše Iva Ivanac
15. lipnja 2023. - 21:37

Revizija prije revizije, tako smo nazvali našu ”akciju” provjere koji ugostiteljski objekti na Kalelargi imaju legalne terase, odnosno tko koristi javnu površinu nelegalno. Krenuli smo tragom prijedloga gradonačelnika Branka Dukića o uvođenju dvogodišnjeg moratorija na nove terase na Poluotoku te provođenju revizije svih dosadašnjih terasa.

Podsjetimo, na području Poluotoka ima oko 5000 sjedećih mjesta u ugostiteljskim objektima, a većina ih je na terasama, odnosno javnim površinama kojima gospodari Grad Zadar. Legalnost terase podrazumijeva da vlasnik ima sklopljen ugovor s Gradom Zadrom, te izdane minimalne uvjete od Županije za ugovorenu površinu. Bez ugovora o zakupu ne mogu se dobiti minimalni uvjeti za terasu, a rad bez minimalnih uvjeta je nezakonit, kao i tako stečena dobit.

Nakon što smo iz Zadarske županija dobili djelomičan odgovor o tome koji objekti na Kalelargi (od Tri do Pet bunara) i u poprečnim ulicama (u obliku riblje kosti) imaju izdane minimalne uvjete za terase, iz gradskog odjela za gospodarenje gradskom imovinom dobili smo podatke o zakupu javne površine za tih 28 objekata.

Situacija je po tom pitanju puno bolja nego kod izdanih rješenja za minimalne uvjete na otvorenom. Dodajmo još na početku da Grad Zadar sa zakupcima javnih površina potpisuje dvije vrste ugovora, sezonski koji traje od početka travnja do konca listopada ili dvogodišnje ugovore.

Od 28 objekata za koje smo zatražili podatke, samo fast food Surf & Fries nije imao ugovor za zakup javne površine. Zbog toga su im uklonjeni visoki stolovi i stolice, kao i kafiću Mimoza Branka Bungura Soma. On ne samo da nije imao sklopljen ugovor s Gradom o zakupu javne površine u trijemu Kalelarge, nego nije imao ni minimalne uvjete za terasu uz sami objekt, pa je terasu nedavno zatvorila Turistička inspekcija.

Svi drugi objekti imaju neku vrstu ugovora s Gradom. Sezonske ugovore za zakup javne površine trenutno ima šest objekata: restorani The taste (28 kvadrata), Skala (108 kvadrata) i Nomu (52 kvadrata), slastičarne Sweet (41 kvadrat) i Ice bar Kalelarga (dva kvadrata) te kafić Kala (17,75 kvadrata). Oni su tek nakon što su im komunalni redari došli ukloniti terasu, podnijeli zahtjev za zakup javne površine i sklopili ugovor s Gradom.

Dvogodišnje ugovore s Gradom imaju restorani Providur (57 kvadrata), Pašta i svašta (47 kvadrata), Buffet Kalelarga (53 kvadrata), Submarine (43 kvadrata), Troha (13 kvadrata), Komaps (85 kvadrata), Kulf (47 kvadrata), Groppo (87 kvadrata) i Teatro (22 kvadrata), slastičarnice Danica (43 kvadrata), Coffee&cake (14 kvadrata) i Donat sladoledi (23 kvadrata), kafići Novi caffe (50 kvadrata), Gray (86 kvadrata), Lovre (160 kvadrata), Forum (200 kvadrata) i Callegro (163 kvadrata).

"Duple" ugovore imaju dva ugostiteljska objekta, to su Loyd i Skoblar. Njihovi ugovori su dvojni jer jedan dio terase plaćaju i koriste tijekom cijele godine, a jedan dio terase samo tijekom sezone. Kafić Loyd 14 kvadrata terase koristi tijekom cijele godine dok 46 kvadrata koristi samo tijekom turističke sezone, baš kao i konoba Skoblar koja 33 kvadrata koristi samo tijekom sezone dok 27 kvadrata koristi tijekom cijele godine.

Upit smo poslali i za restoran Morita koji trenutno ima zatvorenu terasu, ali na privatnoj čestici, ne i na javnoj površini. Vlasnici Morite su također predali zahtjev za zakup javne površine, ali taj zahtjev još uvijek nije odobren i na lokaciji nema postavljenih stolova i stolica. Ono što je bilo upitno kod restorana Morita jest natkrivena terasa za koju je u tijeku ishođenje građevinske dozvole zbog čega su od Zadarske županije dobili privremene minimalne uvjete za terasu.

Iz županijskog upravnog odjela za gospodarstvo i turizam čekamo dopunu odgovora vezanu uz minimalne uvjete. Od Županije i pročelnika Ante Sjauša zatražili smo podatke koji od 28 ugostiteljskih objekata od Trga tri bunara do Trga pet bunara nemaju minimalne uvjete za terase, te ako imaju kada su ih dobili i za koju površinu. Dobili smo odgovor kako su „za navedene objekte u tijeku upravni postupci te da do donošenja rješenja ne možemo iznositi pojedinosti o istima".

Pročelnika Sjauša smo zatim dodatno kontaktirali, jer prema njegovom odgovoru ispada da nitko od 28 objekata nema minimalne uvjete. Sajuš međutim tvrdi da neki objekti imaju, a neki nemaju minimalne uvjete te da nije izričito navedeno za svaki objekt, jer neki objekti u međuvremenu mogu dobiti minimalne uvjete, pa ne bi bilo korektno da ikoga posebno ističe. Dodao je kako će dopuniti odgovore te pojedinačno navesti koji objekt ima, a koji nema minimalne uvjete i kada su im izdani. Dopunu odgovara objavit ćemo čim je dobijemo.

30. travanj 2024 13:24