StoryEditorOCM
BaštinaKonzervatori iznenađeni

Radnici skidali žbuku s palače i otkrili grb obitelji Divnić iz 15. stoljeća, pronašli i ploču s natpisom La fenice

16. veljače 2017. - 14:15


 
Radovi na palači Divnić na Meduliću nedavno su počeli, a već su urodili neočekivanim i zanimljivim nalazom. Skidajući žbuku s pročelja, radnici su naišli na grb za koji konzervatorica Diana Bolanča, koja obavlja nadzor nad radovima, kaže kako po svemu sudeći potječe iz 15. stoljeća i pripada obitelji Divnić.

-Otkriće tog grba za nas je iznenađenje, jer nismo imali saznanja da uopće postoji. Riječ je, po svemu sudeći, o grbu obitelji Divnić koji datira iz 15. stoljeća što je vidljivo po načinu obrade kamena. Kada se u 19. stoljeću palača preuređivala preko grba je očito stavljena žbuka zbog čega nam nije bio vidljiv – kazala je Bolanča i dodala kako srećom grb nije oštećen iako je na uglu palače na kojem je bio smješten, bila postavljena ulična svjetiljka, pa su kabeli prolazili pored grba.
  
Pronađeni grb, dodaje Bolanča, bit će restauriran i potom prezentiran na pročelju palače.





Tijekom radova radnici su pronašli i ploču s natpisom La fenice i utisnutom godinom 1860., ali za sada nije jasno o čemu je riječ, jer je Bolanča bila zauzeta na sastanku s kojeg se ni nakon naših višekratnih nastojanja nije javila.

Radovi na palači Divnić počeli su u siječnju, a prema najavama investitora trebali bi biti dovršeni do ljeta kada bi Šibenik u središtu grada dobio još jedan mali, ali luksuzni hotel.

Najveću spomeničku i kulturnu vrijednost palače predstavljao je glazbeni salon na prvom katu sa zidnim oslikom i stropnom freskom koju su investitori željeli premjestiti u prizemlje gdje se planira ugostiteljski sadržaj, no konzervatori tomu nisu dali zeleno svjetlo budući da u tom slučaju slikarije ne bi bile sačuvane u cijelosti.

Pronalazak grba važan je i zbog datacije, jer je on, uz postojeći portal, dodatna potvrda da je palača u 15. stoljeću već bila izgrađena, kazala je Bolanča.


 

25. travanj 2024 18:52