StoryEditorOCM
Splitsramota u osječkoj

Je li zastava, kakva je obješena na dječjem igralištu u Splitu, ustaška? Za poznatog povjesničara nema dvojbe: Isticanje grba s prvim bijelim poljem običan je kukavičluk i licemjerje

Piše Marina Karlović-Sabolić
19. kolovoza 2019. - 15:22
zastava

Da ga Pavelićeve ustaše nisu koristile u Drugom svjetskom ratu, sve bi vjerojatno bilo drukčije.

Jer, famozno prvo bijelo polje na hrvatskom se grbu pojavljivalo i od te tragične '41. Za razliku od pozdrava „Za dom spremni“ - koji u hrvatskoj povijesti nikada nije postojao do i uspostave Nezavisne države Hrvatske – bijelo (točnije srebrno) polje resilo je hrvatski grb u niz navrata.

Ilegalna trobojnica stoji na ogradi dječjeg igrališta u Splitu; Stanari se pitaju gdje je policija...

Tako je u najstarijem sačuvanom prikazu grba iz 1495. godine sa trijema zgrade lokalnog suca u Herzog-Friedrichstrasse u Innsbrucku u Austriji. Jednako kao i u Fojničkom grbovniku, heraldičkom zborniku iz 17. stoljeća na kojega se pozvao Pavelićev režim pri određivanju službenog grba svoje kvislinške države. Prvo bijelo polje kupama je ugrađeno i u krov zagrebačke Crkve Svetoga Marka, a prvih šest mjeseci nakon prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj 1990. godine koristilo se i na grbu koji je stajao na Markovom trgu.

U jednakoj mjeri tijekom povijesti i crveno se polje koristilo kao početno. Najstariji sačuvani grb sa nekog službenog dokumenta – onog o pristupanju Trojedine Kraljevine Habsburškoj monarhiji iz 1527. – počinje upravo prvim crvenim poljem. Ban Josip Jelačić na službenom je ustoličenju također imao grb sa prvim crvenim poljem. I u Banovini Hrvatskoj – posljednjoj koja je baštinila osnove hrvatskog suvereniteta prije dolaska komunista na vlast – grb je počinjao sa crvenim poljem.

Grb je, dakle, kroz povijest lutao. Danas, međutim, svatko tko izvjesi zastavu sa grbom koji počinje prvim bijelim poljem nimalo ne luta. On točno zna zašto je to učinio, kakvu poruku time šalje i koji propali režim time veliča.

- Hrvatskim ustavom i zakonima je propisano točko kako mora izgledati hrvatska zastava i hrvatski grb, kada mogu i gdje smiju biti izvješeni. Svako isticanje zastave koja nije u skladu sa ovim odredbama je kažnjivo djelo i za to je propisana novčana kazna – ističe povjesničar dr. Hrvoje Klasić sa Odsjeka za povijest zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

I pritom upozorava na dvije važne činjenice.

- Nije svaka trobojnica koja ima na sebi ima grb koji počinje sa bijelim poljem ustaška. Ustaška zastava na sebi je još imala i dodatak slova „U“. No, jednako tako, službena zastava hrvatske nikada u povijesti nije imala grb koji je započinjao sa prvim bijelim poljem – kaže u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Klasić.

On ukazuje na dvostruka mjerila koja su često prisutna kada je riječ o zbivanjima iz Drugog svjetskog rata.

- Kada se treba isticati i ponositi našim hrabrim djevojkama i mladićima koji su za slobodu ginuli u antifašističkoj borbi, onda se prigovara zašto ići u prošlost kada imamo svoj Domovinski rat i suverenu Hrvatsku. To rade isti oni koji ne slijede istu logiku kada iznose kojekakve zastave. Tada se ne pitaju zašto bi izvjesili bilo kakvu drugu zastavu kada imamu službenu zastavu RH s hrvatskim grbom – naglašava Klasić. Prema njegovim riječima, stvar je prilično jasna: ovdje se radi o običnom kukavičluku i licemjerju.

- Hrvatski nacionalisti nemaju hrabrosti javno reći što misle o ustaškom pokretu, pa se skrivaju iza kojekakvih fraza o starim hrvatskim pozdravima i starim hrvatskim zastavama. A ovdje se radi isključivo o provokaciji kojom se nanosi ogromna šteta i sramota i Hrvatima, i Hrvatskoj – zaključuje ovaj povjesničar.

Jer, Hrvatska ima svoju službenu zastavu. Istu on pod kojom su u ginuli branitelji i civili. Istu onu pod kojom je zemlja obranjena od velikosrpske agresije. Istu onu sa kojom smo priznati u Ujedinjenim narodima i NATO-u.

I koje se doista nemamo razloga sramiti.

Policija je maknula zastavu s ograde igrališta

Zastava, koju je sinoć na igralištu u inače mirnoj splitskoj Osječkoj ulici objesnila nepoznata osoba, više ne visi ondje. Kako doznajemo, maknuli su je policajci.

Zastava s prvim bijelim poljem na šahovnici protivna je Zakonu o zastavi RH, a na ogradi igrališta je, kako smo pisali, osvanula u ranim nedjeljnim satima. Kako je dan odmicao 'preseljavala' se iz manje vidljivog dijela, onog prekrivenog grmljem, na ogradnu žicu direktno isturenu pogledu prolaznika i vozača. (PSD)

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2022 13:21