StoryEditorOCM
ŽupanijaPetokraka ili cvijet

Vodice: Nastavljen sukob oko cvijeća; Radnici komunalnog poduzeća jutros morali prekopati vrt, jer su nasadi noćas pregaženi automobilom

Piše Ante Talijaš
26. travnja 2018. - 11:58

U četvrtak ujutro vrtlari gradskog Komunalnog poduzeća 'Leć' prekopali su omaleni park nasuprot zgrade 'stare općine' u središtu Vodica, te uklonili zasade cvijeća za koje je više vodičkih dragovoljaca Domovinskog rata i građana ustvrdila da je njima oblikovana crvena zvijezda petokraka, a na mjestu gdje je prije bijelim i crvenim cvjetovima zasađen hrvatski grb.

Nakon burnih reakcija vodičkim branitelja u srijedu navečer gradonačelnica Vodica dr. Nelka Tomić i Stanko Birin, direktor 'Leća' odbacili su optužbe vodičkih branitelja pojasnivši da je novim nasadima oblikovan crveni cvijet koji se već dugi niz godina i nalazi i u logotipu Turističke zajednice grada Vodica.

Direktor Leća Stanko Birin nije htio u četvrtak ujutro komentirati ovaj slučaj.

Neslužbeno doznajemo da su djelatnici Leća bili primorani prekopati vrt jer su nasadi cvijeća prethodne večeri uništeni, odnosno pregaženi automobilom.

-Žao mi je što je došlo do ove situacije. Razumijem emotivne reakcije naših branitelja, ali sve ovo je pogrešno protumačeno. Nema ni govora da se radi o petokraki, osobno vidim oblik cvijeta koji se nalazi i u logu naše turističke zajednice 'Vodice moje misto'. Zvijezda petokraka na kraju svojih krakova ima oštre rubove, a kod ovog cvijeta rubovi su obli. Isti ovakav cvijet već dugo vremena stoji i na zelenom površini ispred Ambulante i nitko nije reagirao – kazala je gradonačelnica dr. Nelka Tomić.

Ona je dodala, da je nakon rekonstrukcije sustava oborinskih voda, ova zelena površina smanjenja, pa na njoj više nije bilo mjesta za hrvatski grb koji je prije na njoj stajao oblikovan od cvijeća, te se iz tih razloga vodstvo Leća odlučilo zasaditi turistički cvijet.

Jedan od čelnika vodičke braniteljske udruge UHBDDR-a i vijećnik nezavisne 'Liste našeg mista u Gradskom vijeću Vodica Danijel Lasan smatra da u ovom slučaju nije bilo nikakve zle namjere od strane Komunalnog poduzeća 'Leć'.

-Premda se radi o cvijetu iz turističkog loga, gledajući iz nekih kutova taj cvijet izgleda poput zvijezde petokrake. Branitelji su u ovom slučaju impulsivno reagirali, ali su se i smirili. Stav naše braniteljske udruge je da se u parkić vrati u prijašnje stanje, odnosno da se cvijećem ponovno oblikuje hrvatski grb. Pošto je ta površina smanjenja, neka bude manji, ali neka stoji naš hrvatski grb. – kazao je Danijel Lasan.
 

19. travanj 2024 05:44