StoryEditor
SpektarNOVI NAMET POTPUNO ĆE DOKRAJČITI GRAĐEVINARSTVO

Porez na nekretnine poharat će Dalmaciju gore od peronospore

Piše PSD.
1. prosinca 2013. - 18:55
Kako ono kažu “svak se svrbi di ga češe”, pa se, slušam, Crkva i dvjestotinjak bogatih obitelji vrpolje zbog poreza na nekretnine. Lako ćemo za Kaptol i tajkune, platit će oni što ih spada bez problema, neće im ništa uzmanjkati, no što ćemo s osiromašenim narodom, kako će prevaliti još jednu nevolju preko leđa? Odakle će podmiriti porez kad tisuću ljudi dnevno ostaje bez posla, a i oni koji ga imaju dobivaju sve tanje bušte?

Evo, već vidim ministra gdje me zajapuren prekida i tvrdi da se novi harač neće ticati najslabijih jer ionako ništa nemaju, što nije istina i on to dobro zna, jer ima uvid u popis stanovništa i broj nekretnina koji je nevjerojatan, a nije baš da ih sve posjeduju Todorić i Vlahović. Mnogi kojih se ovaj porez i te kako tiče nisu, kako ih Linić naziva, bogati neradnici i rentijeri, već običan puk koji živi od plaće, ali su nasljedstvom stekli kuću na selu ili stan u gradu, svejedno, na koji će im država udariti daću zbog koje bi mogli izgubiti i trećinu dosadašnjih prihoda!

Da, da, i trećinu, jer ako će za prazan trosobni stan u gradu plaćati i sedamnest, osamnaest puta veći porez nego do danas kada izdvajamo novac za komunalnu naknadu, onda nema druge nego iznajmiti ga za kikiriki ili (pro)dati u bescjenje. A, kad to lančano krene, kad svi navrat nanos budu pokušavali staviti praznu kuću, stan, poslovni prostor u funkciju ili ih prodati, to će izazvati strašne posljedice.

Vidjeli ste, gdje god je do toga došlo, gdje je tržište nekretnina krahiralo, a s prevelikom ponudom nema se što drugo dogoditi nego – krah, uslijedili su neredi. Zašto? Logično, nekretnine su obiteljska srebrnina i ako one više ništa ne budu vrijedile, a zbog poreza će biti tako, onda si pred zidom, tada više nemaš kuda, to je pat-pozicija. I toga se u HNS-u plaše, i na tome u HDZ-u skupljaju bodove, jer i jedni i drugi znaju da će to izazvati socijalne potrese, pa su paralele s fiskalizacijom toliko neumjesne, jer jedno je dovesti ugostitelje i trgovce u red, a drugo uz gotovo najviše poreze na plaće u svijetu i PDV od 25 posto, još oporezovati i nekretnine?!

U nekim drugim okonostima, Linić bi ovom mjerom potaknuo građane na veliki muving, ali sada, kada kupovna moć pada, takve mjere vode u propast. Taj mrtvi kapital Dalmatinaca, te kuće u Ogorju ili Aržanu u kojima nitko ne živi, to je problem, a ne stanovi i poslovni prostori u vlasništvu Crkve. Komu na selu iznajmiti kuću kad tamo ionako nema žive duše? Komu je prodati, komu darovati da na nju plaća porez? Pa, nije lud takvo što prihvatiti?!

Taj 1,5 posto na vrijednost nekretnine godišnje, mogao bi neke dovesti do ruba siromaštva, zato nije čudno da se SDP-ov koalicijski partner HNS ministrovu naumu toliko opire, jer ako se do sada Hrvatska nije ozbiljno zaljuljala, sumnjam da neće nakon poreza koji bi Dalmaciju mogao poharati gore od peronospore.

Adio baraka

Sve nabrojeno nije ni po muke kakav će tek ceh platiti građevinarstvo, koje je već na koljenima jer su veliki infrastukturni projekti stali, a nakon novog poreznog udara neće se više graditi ni stanovi, ni apartmani, jer tko ih je blesav kupovati da bi na njih sto puta plaćao poreze? Znači li to definitivan kraj za građevinarstvo u Hrvatskoj, a posebno na Jadranu gdje je uz turizam dugo bio jedinom žilavom gospodarskom granom?

Tko je povjerovao u priču o tome da je porez za nekretnine namet za bogate, neka se sjeti samo podatka od preko 800.000 nekretnina koje su u procesu legalizacije. To je 800 tisuća novih ovaca za šišanje, koje se prvo uvelo u tor, a sad će im se strić vuna. Jesu li vlasnici takvih kuća naši crkveni velikodostojnici i probrani kapitalisti?

Sve je to manje-više raja, koja, činjenica, ima tih kvadrata preko glave, ali im često ne služe ničemu i sad će za to platiti buletu, pa ćemo svjedočiti oglasima u kojima daruju kuće u Krstaticama, Grizeljima, Civljanima i stotinama drugih mjesta iz kojih se iseljava i gdje u kućama, umjesto ljudi, rastu bršljani, a oni vam poreze ne priznaju.

SAŠA LJUBIČIĆ

Kerumov i 'Konstruktorov' novi početak

Butige u Žele
Bivši gradonačelnik otvara dva nova hipermarketa. Neka, i da mu je sa srićon, njemu i vjerovnicima koji će od Keruma tako lakše namiriti barem dio dugova u sklopu predstečajne nagodbe.

A kako je zabrađenom Željku trgovina uvijek bila glavni biznis, ne bi me čudilo da opet nađe svoje mušterije, jer vjerni mu Jure ima šesta kad je organizacija posla u pitanju, a i građani će u božićno vrime, vođeni znatiželjom, poviriti u nove Želine butige. Bit će s Kerumom još dogodovština...Bit će, Isusa mi!

Spas za tisuću radnika
Vjerovnici će čekati da „Konstruktor“ ustane iz mrtvih. I to je dobra vijest za tisuću radnika i njihove obitelji. Loše je ono o čemu sam gore pisao: porez na nekretnine.

Već se njegovom najavom uplašilo ljude, već je samim spominjanjem ovoga nameta novac promijenio smjer – završio u smrdljivim čarapama i na bankama, a od toga nema koristi ni gospodarstvo ni država, to neće pridonijeti povećanju zaposlenosti, nego upravo suprotno – na burzi bi se mogla okrenuti i crna brojka od 400 tisuća, a rupa u proračunu mogla bi biti još i veća.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2022 03:19