StoryEditor
ŽivotProživjela pakao

Toliko bolno da se u agoniji onesvijestila: korisnica Reddita podijelila užasno potresnu fotografiju rana koje su nastale sunčanjem; 'Ovo je nešto daleko najgore što sam iskusila...'

Piše J. V.
1. kolovoza 2019. - 00:12
shutterstock_1224030643

Oni kojima je još uvijek za vrijeme boravka na suncu zaštitni faktor zadnja stvar na pameti, a mazanje kremom im je "ispod časti", mogli bi se kolektivno neugodno iznenaditi posljedicama takvoga boravka na suncu.

No i oni koji su odlučili pouzdati se u proizvod kupljen prošle ili čak pretprošle godine, trebali bi preispitati svoju odluku. Želja za uštedom u ovom bi slučaju ipak trebala biti na drugome mjestu.

'To je samo vidljivi dio...': doktorica objasnila opasni proces koji se događa u tijelu nakon izgaranja na suncu, predlaže i 'lijek'; Pokušajte i nekonvencionalni trik ove mame, stotine kažu da djeluje

"Korisnica Reddita naučila je na teži način da krema za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja ne može zaštititi kožu", stoji u objavi koju na Instagramu dijeli Shape. Prati ju vrlo potresna fotografija koja prikazuje leđa dotične žene, puna sažuljanih mjehura i žarkocrvene boje - zbog nepažnje je zaradila opekline drugoga stupnja, a to izgleda otprilike ovako:

"Ovo je daleko nešto najbolnije što sam ikada iskusila. Osim možda kada mi se donja majica preko noći slijepila za mjehure i postala dio opekotine. Pokušaji njenog uklanjanja rezultirali su boli od koje sam se onesvijestila. Morala sam se namakati u kadi dok se sve nije doslovno otopilo s mene", opisuje stravičan proces.

U komentarima je potresene pratitelje zanimalo ponajprije koliko je stara krema koja posao očigledno nije odradila. Odgovor je zbunio mnoge - rok joj je istekao prije 4, a stara je 5 godina.

Nema veze što je baka tako radila, vi nemojte! Ovim se popularnim prirodnim uljem nipošto ne smijete mazati na plaži, riskirate jako neugodne i opasne nuspojave

Viralni trend ubrzano se širi i domaćim plažama: 'prženje' na suncu na ovaj način dovodi u izravnu opasnost od raka, stručnjaci ga prozivaju 'ekstremno opasnim'

"Takve su pogreške nedopustive", "Što je uopće mislila...", prekorili su nesretnicu zatim, a nametnulo se i pitanje prevencije - neke korisnike zanima kako je moguće da osoba koja doslovce izgara na suncu ne osjeti da se opekotina stvara.

"Vjerojatno nije osjećala ništa što dotad već nije iskusila", ponudio je jedan korisnik objašnjenje. "Dogodilo se i meni nekoliko puta kad sam bio mlađi. Samo osjećaš jaku vrućinu, ali tek satima nakon počnu se formirati mjehuri. Ekstremno je bolno brinuti se o ovakvoj rani", dodaje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Guy Clarke (@guy_clarke_photo) on

Korisnica koja je i izazvala lavinu komentara kasnije je objasnila kako je na suncu provela četiri sata, a prilikom boravka nije ništa osjećala. Tek kad se počešala po leđima, otvorila je ranu, a bol opisuje ekstremno bolnom. Posjetila je liječnika koji joj je pripisao strogo mirovanje i adekvatnu njegu.

Što kad se "dogodi"?

Iako su u pravu oni koji tvrde kako se ovakvi primjeri ne bi smjeli događati, u slučaju da ste nezaštićenim boravkom na suncu zaradili opekotinu drugog (a)stupnja, činiti vam je sljedeće:

- ne bušiti nastale mjehure

- na opeklinu ništa ne stavljati, posebno ne masti, ulje ili prašak

- opeklinu pokriti čistom tkaninom

- zbog procjene stanja obratiti se liječniku

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2021 05:50