StoryEditorOCM
ŽivotGena Rowlands

Slavna oskarovka prije 20 godina glumila je ženu s demencijom, a sada i sama boluje od te teške bolesti

Piše SCENA SD
26. lipnja 2024. - 20:56

Poznata glumica i oskarovka Gena Rowlands boluje od Alzheimerove bolesti, otkrio je njezin sin, redatelj Nick Cassavetes. Nick je u intervjuu za Entertainment Weekly rekao da njegova majka već pet godina ima Alzheimerovu bolest.

Nick je 2004. režirao film "Bilježnica" u kojem je glumila njegova majka stariju ženu s demencijom.

image

Gena Rowlands u filmu "Bilježnica"

Melissa Moseley/new Line Cinem/Collection Christophel Via Afp
image

Gena Rowlands u filmu "Gloria"

Columbia/Collection Christophel Via Afp

"Proveli smo puno vremena razgovarajući o Alzheimerovoj bolesti i želeći biti autentični, a sada, posljednjih pet godina, ona ima Alzheimerovu bolest", rekao je Nick i dodao: "Ima potpunu demenciju. I to je tako ludo – mi smo to proživjeli."

Gena Rowland, koja je 2015. dobila počasnog Oscara, snimila je 10 filmova sa suprugom Johnom Cassavetesom, uključujući filmove "Žena pod utjecajem" iz 1974. i "Gloriju" iz 1980. Nominirana je za Oscara za oba filma. Osvojila je i četiri nagrade Emmy. Njezin posljednji film je bila komedija "Šest satova plesa u šest tjedana" iz 2014. godine.

image

James Garner i Gena Rowlands u filmu "Bilježnica"

Melissa Moseley/new Line Cinem/Collection Christophel Via Afp

Njezina majka, glumica Lady Rowlands, također je imala Alzheimerovu bolest. Tijekom snimanja filma "Bilježnica", Gena je rekla da je inspiraciju za ulogu crpila od svoje majke. "Prošla sam kroz to s mamom i da Nick nije režirao film, mislim da se ne bih odlučila na to - jednostavno je bilo preteško", rekla je glumica za časopis O 2004. godine. "Bilo je teško, ali napravio je prekrasan film", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 20:57