StoryEditorOCM
ŽivotLJETO STIŽE

Nutricionistica osmislila dijetu u kojoj uopće nije potrebno brojati kalorije: možete jesti koliko želite i nikada nećete biti gladni, donosimo detalje

Piše Nina Čiča/Živim.hr
9. travnja 2022. - 08:59

Prema ovoj dijeti možete jesti koliko želite, a ipak izgubiti dva do četiri kilograma u pet dana. Dijetu je osmislila američka nutricionistica Zoe Harcombe, koja kao veliku prednost ističe da uopće nije potrebno brojati kalorije, piše Živim.hr.

Dijeta se temelji na izbacivanju namirnica i jela koja potiču apetit, izazivaju žudnju za hranom i debljaju, a to su u prvom redu šećer, mliječni proizvodi, proizvodi od pšenice i sva prerađena hrana.

U ovoj dijeti nema kontrole veličine obroka i uz nju nikada nećete biti gladni: zbog toga je, za razliku od većine brzih dijeta, nije teško držati.

Autorica tvrdi da je učinkovita jer na takvom dijetnom režimu baš svatko može izdržati pet dana, a rezultati koje će vidjeti bit će najbolji poticaj da nastavi sa zdravom i umjerenom prehranom.

Pravila za petodnevnu dijetu:

- Ako nije posebno naznačeno, možete jesti koliko god želite, odnosno dok god ste gladni.

- Dnevno treba popiti 1,5 l vode, biljnog čaja ili kave bez kofeina (bez mlijeka).

- Mliječni proizvodi nisu dopušteni, osim čajne žličice maslaca za kuhanje (kad je navedeno) i prirodnog jogurta koji možete jesti koliko god želite jer sprečava nadimanje i pogoduje održavanju normalne bakterijske crijevne flore.

- Ne smiju se miješati masti (npr. meso) i ugljikohidrati (npr. riža) u istom obroku jer ta kombinacija potiče tijelo na pohranjivanje masti.

- Izbacite s jelovnika sve proizvode na bazi pšenice, poput kruha ili tjestenine i zamijenite ih smeđom rižom.

- Izbacite i svu prerađenu hranu, alkohol, slatkiše.

- Doručak se treba bazirati na proteinima (npr. jaja i slanina), jer će to omogućiti da ostanete siti do ručka.

- Osim ako nije drugačije navedeno, hranu možete pripremati na bilo koji način: kuhanjem, prženjem, pečenjem, na pari...

- Možete jesti neograničene količine bilo koje vrste povrća, osim krumpira i gljiva.

- Salate možete spravljati od bilo koje vrste povrća: zelene salate, rajčica, paprike, krastavaca, luka itd.

- Jela možete zamijeniti, no nemojte jesti rižu ili zobenu kašu dva puta dnevno.

- Dijetu možete provoditi i do 14 dana, a zatim postupno uvoditi namirnice poput krumpira, tjestenine i kruha, ali pazeći da ih ne miješate s mastima, piše Živim.hr.

Primjer jelovnika 

1. DAN

Doručak: omlet sa šunkom: 2-3 jaja s pola čajne žličice začinskog bilja, soli i paprom ispecite u tavi na pola čajne žličice maslaca, bez dodatka mlijeka.

Ručak: Odrezak i salata. Dopušten je bilo koji komad mesa i bilo koja količina, možete ga pržiti ili peći, kako želite.

Večera: Prženo povrće i riža. Skuhajte 50 g smeđe riže, narežite povrće na prutiće (mrkvu, tikvice, luk, paprike, mahune...) i ispržite u maslinovom ulju.

2. DAN

Doručak: jogurt.

Ručak: salata od tvrdo kuhanih jaja i hladnog mesa (ostaci), celera, mladog luka, iceberg salate, krastavaca, cherry rajčica i maslinovog ulja

Večera: janjetina narezana na komadiće s ružmarinom i pečenim povrćem poput tikvica, paprike i luka. Stavite janjetinu u lim za pečenje, pospite svježim ružmarinom, dodajte češnjeve češnjaka, maslinovo ulje i povrće da se peče s mesom.

3. DAN

Doručak: nedimljena slanina i jaja pečeni na maslinovom ulju.

Ručak: salata od svježe pečenog odreska tune ili konzervirane tune, zelene salate, tvrdo kuhanih jaja i inćuna.

Večera: punjene paprike (skuhajte 50 g smeđe riže, pomiješajte s nasjeckanim povrćem prženim u maslinovom ulju i tom smjesom napunite paprike koje ste očistili od sjemenki, pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva dok paprika ne omekša).

4. DAN

Doručak: do 100 g rižinih pahuljica.

Ručak: salata od smeđe riže (skuhajte 50 g smeđe riže, ohladite, sitno nasjeckajte krastavce, luk, papriku, celer i češnjak, pomiješajte s ohlađenom rižom te začinite paprom i maslinovim uljem).

Večera: pečena pileća prsa začinjena češnjakom i limunovim sokom, pečeno povrće i salata.

5. DAN

Doručak: kaša od 75 g zobenih pahuljica.

Ručak: ćevapčići od svinjetine i povrća: meso narezano na kockice nataknite na štapiće izmjenjujući ga s komadićima paprike, rajčice i brokule, poprskajte maslinovim uljem i pecite u pećnici.

Večera: odrezak od tune ili lososa (nedimljen) s povrćem i salatom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 09:34