StoryEditorOCM
ŽivotNASTAO KAOS

Mali piton u Velikoj Gorici - mladunče zmije koja naraste do tri metra izgmizlo iz paketa u kombiju Hrvatske pošte

Piše VIJESTI SD
10. svibnja 2023. - 15:09

U poštanskim uredima ima koječega, što je i sasvim očekivano, jer ljudi jedni drugima šalju razne stvari. No, slanje živih životinja je zabranjeno. Tu zabranu netko nije poštovao, jer je u paket stavio metar dugačkog burmanskog pitona i smireno ga predao na slanje.

Zmija je izašla iz paketa u kombiju Pošte u Velikoj Gorici i tad je nastupio kaos. Životinja je, razumljivo, bila prestrašena. Odmah je pozvana pomoć. U kombi je ušao član udruge AWAP, koja pomaže divljim životinjama, i brzo je premjestio u vreću te odnio u udrugu, piše VauMIjau.

- Ona je kod nas na skrbi. Provest će dva tjedna u karanteni. U tom vremenu nam se može javiti njen vlasnik, koji će vlasništvo trebati dokazati odgovarajućom dokumentacijom. O pronalasku pitona obavještava se Uprava za zaštitu prirode, koja će u slučaju da se ne javi vlasnik odrediti gdje će se životinja smjestiti nakon karantene - ističu iz udruge.

Iz ZOO vrta su potvrdili da životinja nije mogla ugroziti nikoga.

- Zmija nije otrovnica, a pošto nije naočito velika, za ljude je apsolutno bezopasna. Radi se o burmanskom pitonu - mislim da je star godinu, možda godinu i pol dana - kaže Ivan Cizelj, kurator za zmije iz ZOO vrta Zagreb.

Iz Pošte kažu kako, iako su ovakve situacije neuobičajene, ipak se događaju. Kroz njihov novi sortirni centar u Velikoj Gorici dnevno prođe više od 100 tisuća pošiljaka, tako da s vremena na vrijeme moraju naći na nešto čudno.

- Radi se o egzotičnoj zmiji koju se može držati kao kućnog ljubimca te možemo pretpostaviti da ju je nesavjesni korisnik pokušao poslati u paketu. Naše kolege su vrlo dobro upoznati s postupanjem u takvim, „neobičnim“ situacijama te su vrlo brzo obaviještene nadležne službe i zmija je ulovljena neozlijeđena. Podsjećamo korisnike kako je prijevoz živih životinja u poštanskom prometu je u pravilu zabranjen - poručuju iz Pošte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:41