StoryEditor
ŽivotHRANJIVE VRIJEDNOSTI

Koji je krumpir zdraviji, bijeli ili crveni? Dok jedna vrsta ima manje kalorija, druga ima više željeza, a pravi je odgovor u načinu pripreme

Piše M.P.
14. siječnja 2022. - 22:01

Postoji više vrsta krumpira, ali najčešće se upotrebljavaju bijeli ili crveni, a nutritivne razlike među njima opisao je N1.

Obje vrste krumpira bogate su ugljikohidratima, i to specifičnom vrstom ugljikohidrata koji održavaju crijeva zdravima. Također obiluju kalijem i vitaminom C, a sadrže otprilike 150 kalorija, iako ih bijeli krumpir u prosjeku ima neznatno više.

No, način pripreme utječe na to koliko će ova namirnica zapravo biti dobra za zdravlje. Bolje je jesti pečeni i kuhani krumpir nego prženi.

Glavna razlika između ove dvije vrste krumpira je udio ugljikohidrata. Naime, prosječni bijeli krumpir sadrži 36.5 grama ugljikohidrata, a crveni 33.9 grama. 

Jedna od najvećih prednosti crvenog i bijelog krumpira jest to što sadrže vrstu škroba koji je sličan vlaknima. Takva vrsta škroba prolazi kroz želudac i tanko crijevo i onda se u debelom crijevu počinje fermentirati.

Fermentiranjem se hrane dobre bakterije u crijevima, zbog čega se krumpir svrstava u probiotičku hranu. Ovaj proces pomaže umnažanju dobrih bakterija, tako da one nadmašuju loše bakterije, navodi N1.

Osim što pomaže u kontroli šećera u krvi, rezistentni škrob u krumpiru također može pomoći da se osjećate siti, sprječava zatvor, snižava loši kolesterol i rizik od raka debelog crijeva.

Crveni krumpir ima blagu prednost kad je riječ o utjecaju na imunološki sustav, budući da sadrži gotovo dvostruko više antioksidansa.

Ukratko, obje vrste imaju svoje prednosti, a način pripreme je ključan da bi krumpir bio dobar i zdrav za vas. Mnogi vole raditi pomfrit, ali to nije najzdravija opcija jer se krumpir u tom slučaju peče u mnogo ulja, a potom se i dosta posoli, piše Livestrong. Crveni krumpir možda ima manje kalorija i ugljikohidrata, ali bijeli odnosno žuti krumpir je bolji izvor željeza i kalcija, prenosi N1.

item - id = 1159363
related id = 0 -> 1159273
related id = 1 -> 1159271
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. siječanj 2022 22:11