StoryEditorOCM
Zdravljepotvrdila i struka

Znate li koliko su paprike zdrave? Uvrstite ih češće u jelovnik, brojne su njihove blagodati, pucat ćete od zdravlja

Piše MOZAIK SD
21. ožujka 2024. - 21:57

Paprika dolazi u više boja, uključujući crvenu, narančastu, žutu i zelenu. Pune su vitamina i minerala koji mogu koristiti zdravlju, a redovita konzumacija ovog povrća može imati brojne zdravstvene dobrobiti za cijelo tijelo.

Nutricionistice Erica Barrera i Christy Weil izdvojile su nekoliko učinaka povezanih s redovitom konzumacijom ovog ukusnog povrća.

Paprika može smanjiti upalu

Paprike su bogate fitokemikalijama i nutrijentima koji imaju prirodna antioksidativna i protuupalna svojstva.

Naime, istraživanja su pokazala da biljni spojevi prisutni u paprici mogu imati pozitivan učinak na zdravlje, smanjujući upalu u tijelu ili potpuno smanjujući rizik od njenog razvoja, prenosi City magazine.

Barrera objašnjava da paprike “sadrže antioksidanse, poput karotenoida i antocijana, koji pomažu u sprječavanju oštećenja stanica u tijelu”.

Paprika poboljšava probavu

Paprika je izvrstan izvor vlakana koja nudi mnoge zdravstvene prednosti, uključujući bolju probavu, poboljšano zdravlje srca i stabilnu razinu energije.

“Vlakna pomažu u upravljanju šećerom u krvi i kolesterolom dok istovremeno održavaju crijevni mikrobiom zdravim”, objašnjava Barrera.

Vlakna također pomažu hraniti zdrave crijevne bakterije koje žive u probavnom traktu, što može pomoći u održavanju zdravog mikrobioma.

Paprika jača imunološki sustav

“Uvrštavanje paprike u vašu svakodnevnu prehranu moglo bi potencijalno ponuditi obilje hranjivih tvari za vaše tijelo, posebno za vaš imunološki sustav”, poručuje Weil.

Dodaje da crvena paprika sadrži gotovo tri puta više vitamina C od naranče.

“Istraživanja pokazuju da redovita konzumacija hrane bogate vitaminom C pomaže imunološkom sustavu u borbi protiv infekcija i bolesti”, ističe.

Paprika potiče zdravlje mozga

Jedenje paprike može pomoći u održavanju zdravlja mozga i spriječiti gubitak pamćenja povezan sa starenjem.

Studija iz 2019. objavljena u Journal of Food Science and Nutrition otkrila je da flavonoidi, fenolne kiseline i karotenoidi koji se nalaze u paprikama mogu spriječiti gubitak pamćenja povezan s Alzheimerovom bolešću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:54