StoryEditorOCM
ZdravljeSITNI, A MOĆNI

Znate li kojih pet začina mogu poboljšati našu probavu, smanjiti nadutost i upale? Donosimo spisak

Piše Ana Dukić/Živim
4. svibnja 2023. - 17:33

Nije neuobičajeno da se počnemo brinuti o svome zdravlju tek kad se počnemo osjećati loše. Naravno, to je razumljivo, ali nije baš dobro. Postoji toliko navika koje možemo uklopiti u svoj dan kako bismo održali svoje zdravlje prije nego što se tegobe uopće pojave. Odlična vijest je da su te navike jednostavne, piše Živim.

Primjerice, ako ste skloni nadutosti može pripremiti jela s namirnicama koje vam mogući pomoći u ubrzavanju probave. Jedan od najukusnijih načina da to učinite jest da opskrbite smočnicu začinima ugodnima za crijeva.

Gastroenterologinja dr. med. Kenneth Brown preporučuje ove začine kako biste obogatili svoje obroke i zaobišli probavne tegobe:

Kurkuma

image

Kurkuma

Shutterstock

Poznata i kao zlatni začin, kurkuma je jedan od najjačih protuupalnih začina u svijetu, i to zahvaljujući svom aktivnom sastojku, kurkuminu. Njegove dobrobiti su razne, od jačanja mozga do pomoći kod tjeskobe, artritisa i oporavka od tjelovježbe.

- Neka istraživanja sugeriraju da bi također mogla imati benefite za zdravlje crijeva, uključujući smanjenje upale i olakšanje simptoma kod oboljelih od sindrom iritabilnog crijeva - ističe dr. Brown za Well+Good.

Pregledom iz 2022. utvrđeno je da kurkuma i kurkumin mogu smanjiti ozbiljnost simptoma kao što je bol u trbuhu, bilo da se koriste samostalno ili uz lijekova za IBS.

Ako želite moćnog borca protiv upala, ne zaboravite upariti kurkumu s crnim paprom. Naime, crni papar povećava bioraspoloživost kurkumina za nevjerojatnih 2000 posto. Uz to, oba začina imaju važne antioksidanse, protuupalna svojstva i dobri su borbi protiv različitih bolesti. Kurkuma i crni papar mogu biti ključni sastojci uz zdravu prehranu u prevenciji karcinoma.

Đumbir

image

Đumbir

Shutterstock

Vjerojatno niste previše iznenađeni što je đumbir na popisu začina koji održavaju probavni sustav. Dapače, možda već i koristite čaj od đumbira kao učinkoviti kućni lijek za želučane tegobe.

- Ovaj je začin poznat po svojim probavnim svojstvima te može pomoći u smanjenju nadutosti i drugih probavnih smetnji. Uz to je prirodno protuupalno sredstvo - navodi dr. Brown.

Đumbir u svom korijenu sadrži brojne antioksidanse kao što su terpenoidi, alkaloidi, polifenoli iz korijena te beta-karoten i askorbinsku kiselinu kojima obiluje jestivo lišće. Antioksidansi djeluju na više načina, neutraliziraju slobodne radikale, razgrađuju perokside i sl., a to su važni mehanizmi borbe protiv kroničnih bolesti.

Pregled iz 2019. godine navodi da je đumbir također dovoljno moćan da smanji grčeve, spriječi nadutost, ubrza pražnjenje želuca i ublaži mučninu. Drugim riječima, odlično ga je imati u kuhinji.

Korijander

image

Korijander

Shutterstock

- Ovaj začin je bogat antioksidansima i pokazalo se da ima protuupalna svojstva. Također može biti koristan za probavu, za smanjenje nadutosti i poboljšanje pražnjenja crijeva - kaže dr. Brown.

Prema pregledu iz 2022., ovaj začin može smanjiti nadutost, ublažiti proljev, probavne smetnje i mučninu stimulirajući jetru da poveća izlučivanje žuči i drugih probavnih enzima koji pojačavaju djelovanje probavnog sustava, skraćujući tako vrijeme prolaska hrane kroz gastrointestinalni trakt.

Uz to, korijander je bogat antioksidansima, poput vitamina C i vitamina A. Vitamin A održava zdravlje očiju i kostiju, dok vitamin C održava imunitet. Isto tako, sadrži kvercetin, moćni flavonoid s antivirusnim i protuupalnim svojstvima koji održava zdravlje dišnih organa i sinusa.

Komorač

image

Komorač

Shutterstock

To je ukusno mediteransko povrće i začin te prava riznica nutrijenata, a zbog toga bi sasvim sigurno trebao češće biti na našem stolu.

- Komorač ima okus sličan sladiću i često se koristi za bolju probavu. Može pomoći u smanjenju nadutosti i poboljšanju ukupne probavne funkcije - kaže dr. Brown.

Ako se borite sa sindromom iritabilnog crijeva, možda biste trebali upariti komorač s kurkumom u salati, juhi ili nekom drugom receptu po vašem izbor. Naime, nasumično kontrolno ispitivanje iz 2016. pokazalo je da je ovaj dvojac značajno poboljšao simptome i kvalitetu života sudionika s blagim do umjerenim IBS-om.

Cimet

image

Cimet

Shutterstock

Ovaj začin nije samo ukusan nego i jako zdrav jer ima antioksidativna i protuupalna svojstva.

- Također može imati koristi za zdravlje crijeva, a neka istraživanja sugeriraju da može pomoći u smanjenju nadutosti i poboljšanju probave - kaže dr. Brown.

Znanstvene studije opisuju njegovo antioksidativno, protugljivično, protuupalno i antikancerogeno djelovanje. U studijama se pokazalo da cimet ima velik potencijal u sprečavanju i liječenju neurodegenerativnih tegoba potenciranih upalnim promjenama. Općenito, analizirajući zaključke brojnih studija, može se zaključiti kako je cimet, od svih desertnih začina, najbogatiji antioksidansima, piše Živim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:32