StoryEditorOCM
ZdravljePREVENCIJA

Znate li kojih devet različitih čimbenika mogu ugroziti vaše srce, a mi ih najčešće ne shvaćamo ozbiljno?

Piše Petra Sokić/Živim
4. rujna 2024. - 11:10
Kada ste neaktivni, vaše srce i krvne žile ne dobivaju vježbu koja im je potrebna da ostanu jaki i zdraviShutterstock

Zamislite svoje srce kao središte složenog sustava koje održava sve u ravnoteži. Kada nešto poremeti ovaj sustav, to može dovesti do ozbiljnih problema. Bolesti srca glavni su u tom slučaju glavni disruptori, a razumijevanje onoga što može izbaciti vaše srce iz ravnoteže prvi je korak u njihovoj prevenciji. Ovih devet različitih čimbenika mogu ugroziti vaše srce, piše Živim.

Godine

Kako starimo, naš rizik od razvoja srčanih bolesti prirodno raste. To se događa jer s vremenom arterije mogu postati tvrđe i manje elastične, a učinkovitost srca može se smanjiti. Starije odrasle osobe također imaju veću vjerojatnost da će imati druga zdravstvena stanja, poput visokog krvnog tlaka ili dijabetesa, koja mogu pridonijeti srčanim bolestima.

image

S vremenom trajni stres doprinosi upali i može povećati rizik od srčanih bolesti

Shutterstock

Nepravilan san

Kada su vaši obrasci spavanja nedosljedni, to može dovesti do problema poput visokog krvnog tlaka, povećane razine stresa i debljanja - sve su to čimbenici rizika za srčane bolesti. Loš san također može poremetiti sposobnost vašeg tijela da regulira važne procese poput razine šećera u krvi i upale. Ciljajte na redoviti raspored spavanja i pobrinite se da svake noći dobivate dovoljno kvalitetnog odmora.

Neaktivnost

Kada ste neaktivni, vaše srce i krvne žile ne dobivaju vježbu koja im je potrebna da ostanu jaki i zdravi. To može dovesti do debljanja, visokog krvnog tlaka i povišene razine kolesterola, a sve to povećava rizik od srčanih problema. Uključivanje redovite tjelovježbe u vašu rutinu pomaže u održavanju vašeg srca u dobroj formi, poboljšava cirkulaciju i podržava cjelokupno zdravlje. Potrebno je najmanje 150 minuta umjerene aktivnosti svaki tjedan kako biste smanjili rizik i poboljšali zdravlje srca.

Previše soli

Visok unos soli dovodi do povišenog krvnog tlaka, što dodatno opterećuje vaše srce i krvne žile. S vremenom to može uzrokovati oštećenje vaših arterija i povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Pokušajte ograničiti konzumaciju soli odabirom opcija s niskim udjelom natrija, kuhanjem s manje soli i pazeći na prerađenu hranu koja često sadrži dodanu sol.

Pušenje i alkohol

Pušenje oštećuje krvne žile, podiže krvni tlak i smanjuje protok kisika u srce, što ga čini glavnim uzročnikom srčanih bolesti. Slično tome, pijenje previše alkohola može dovesti do visokog krvnog tlaka, oštećenja srčanog mišića i nepravilnog rada srca. Razmislite o prestanku pušenja i ograničite unos alkohola na umjerene razine ili, još bolje, izbacite ga u potpunosti.

Bez ovih namirnica nema ni zdravog srca - uključite ih u prehranu što prije

Pretilost

Kada imate prekomjernu težinu, masnoća se može nakupiti ne samo ispod kože, već i oko organa, uključujući srce. Ova vrsta masti, poznata kao visceralna mast, može okružiti vaše arterije i dovesti do upale. S vremenom ova upala može uzrokovati sužavanje i smanjenje fleksibilnosti arterija, stanje poznato kao ateroskleroza. Ovaj proces ograničava protok krvi i povećava rizik od srčanih bolesti.

Stres

Kada ste pod stresom, vaše tijelo oslobađa hormone poput adrenalina i kortizola, koji mogu povisiti krvni tlak i povećati broj otkucaja srca. Kronični stress također može dovesti do nezdravog ponašanja kao što su loša prehrana, pušenje ili prekomjerno pijenje, a sve to dodatno opterećuje vaše srce. S vremenom trajni stres doprinosi upali i može povećati rizik od srčanih bolesti.

image

Kada ste pod stresom, vaše tijelo oslobađa hormone poput adrenalina i kortizola, koji mogu povisiti krvni tlak i povećati broj otkucaja srca

Shutterstock

Obiteljska povijest/genetika

Ako vam je bliska obitelj, poput roditelja ili braće i sestara, imala problema sa srcem, veća je vjerojatnost da ćete razviti slične probleme zbog naslijeđenih osobina. Genetski čimbenici mogu utjecati na stvari poput razine kolesterola, krvnog tlaka i cjelokupnog zdravlja vaših arterija. Iako ne možete promijeniti svoju genetiku, svjesnost o svojoj obiteljskoj povijesti omogućuje vam poduzimanje proaktivnih koraka, poput redovitih pregleda i zdravog načina života, kako biste smanjili rizik.

Ignoriranje znakova

Simptomi poput bolova u prsima, otežanog disanja ili neobjašnjivog umora često su rani pokazatelji da nešto možda nije u redu s vašim srcem. Ako ignorirate ove znakove ili odgodite traženje liječničke pomoći, riskirate pogoršanje stanja, što bi moglo dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema, uključujući srčani udar, piše Živim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:51