StoryEditorOCM
ZdravljePOSEBNO ZA ŽENE

Znanstvenici došli do šokantnog otkrića: ako jedete ovu hranu imate veću vjerojatnost da ćete oboljeti od lupusa

Piše Petra Sokić/Živim
19. srpnja 2024. - 07:30
Česta konzumacija umjetno zaslađenih pića i slatke hrane povezana je s čak 45 posto povećanim rizikom od lupusa.Shutterstock

Puno nas se danas oslanja na ultra-prerađenu hranu jer je brza i jednostavna, a nova istraživanja pokazuju da je utjecaj takve hrane iznimno štetan za naše zdravlje, posebno za žene. Studije su otkrile da žene koje jedu puno ultra-prerađene hrane imaju veću vjerojatnost od razvitka autoimunih bolesti. Te se bolesti razvijaju kada imunološki sustav, koji nas obično štiti od bolesti, greškom počne napadati vlastite zdrave stanice tijela. Budući da autoimune bolesti postaju sve češće, važno je razumjeti kako naš izbor hrane može utjecati na zdravlje, piše Živim.

Studija je otkrila da su žene koje su konzumirale hranu bogatu umjetnim zaslađivačima i konzervansima - imale 56 posto veću vjerojatnost da će razviti lupus. Osim toga, česta konzumacija umjetno zaslađenih pića i slatke hrane povezana je s čak 45 posto povećanim rizikom od lupusa.

image
Shutterstock

Najčešći znakovi i simptomi uključuju: umor, povišenu tjelesnu temperaturu, bol u zglobovima, ukočenost i oticanje, osip u obliku leptira na licu koji prekriva obraze i most nosa ili osip negdje drugdje na tijelu, kožne lezije koje se pojavljuju ili pogoršavaju nakon izlaganja suncu, prsti postaju bijeli ili plavi kada su izloženi hladnoći ili tijekom stresnih razdoblja, kratak dah, bol u prsima, suhe oči, glavobolje, zbunjenost i gubitak pamćenja.

Zdravstveni rizici

Ultra-prerađena hrana, kao što su gotova jela, sladoled i neka smrznuta hrana, već ranije je bila povezana s nekoliko težih zdravstvenih stanja, uključujući rak, Alzheimerovu bolest i bolesti srca, a nova istraživanje naglašavaju i vezu s lupusom, dodavajući na popis sve veći broj zdravstvenih rizika koje ova hrana predstavlja.

Rezultati istraživanja s Harvarda, objavljeni u Arthritis Care And Research, predstavili su povezanost između konzumacije hrane s umjetnim bojilima, zaslađivačima i konzervansima i razvoja lupusa. Međutim, profesor Gunter Kuhnle sa Sveučilišta u Readingu savjetuje oprez. Ističe da, iako ova hrana može biti faktor rizika za lupus, drugi čimbenici, poput općenito nezdravog načina života, mogu igrati značajniju ulogu.

Okidači bolesti

Iako uzrok lupusa u većini slučajeva nije poznat, neki potencijalni okidači bolesti uključuju:

SUNČEVU SVJETLOST - izlaganje suncu može dovesti do kožnih lezija lupusa ili izazvati unutarnji odgovor kod osjetljivih ljudi.

PUŠENJE CIGARETA - povezuje se s težim oblikom bolesti i lošijim odgovorom na liječenje, naročito na antimalarike.

INFEKCIJE - mogu pokrenuti lupus ili uzrokovati recidiv kod nekih ljudi.

LIJEKOVI - više od 400 lijekova može izazvati lupus, a među njima su i neki koji se koriste u liječenju povišenog krvnog tlaka, srčane aritmije, neki antibiotici... Simptomi se najčešće povuku kada se prestane uzimati lijek, piše Živim.

image
Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:24