StoryEditorOCM
Zdravljezrela dob

Žene najčešće rade ovih 6 pogrešaka zbog kojih nakon četrdesete ubrzano stare; Jednu stvar ne smijete zanemariti

Piše MOZAIK SD
1. travnja 2024. - 08:00

Ulazak u četrdesete za žene donosi značajne promjene kako u tijelu, tako i u zdravlju. No, često se događa da se tim promjenama ne pridaje dovoljno pažnje, što može dovesti do pogoršanja zdravlja. Evo šest uobičajenih pogrešaka koje žene često čine u ovom životnom razdoblju:

Izostavljaju vitamine i minerale iz prehrane: Hormonalne promjene koje se događaju u četrdesetima mogu dovesti do promjena u tjelesnoj strukturi. Važno je pristupiti ovim promjenama mudro. Umjesto brze dijete, fokus treba biti na pravilnoj prehrani bogatoj hranjivim tvarima koje će pomoći u održavanju zdravih kostiju i mišića. Posebno je važno obratiti pozornost na unos vitamina D i kalcija.

Ne idu na mamograf: Iako su mamografski pregledi nekada preporučivani u kasnijim godinama, danas se preporučuju već od četrdesete godine života. Rak dojke je u porastu, a redoviti pregledi mogu pomoći u ranoj detekciji, što značajno povećava šanse za uspješno liječenje.

Premalo spavaju: Unatoč ubrzanom načinu života, san ne smije biti zanemaren. Nedostatak sna može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući oslabljeni imunitet i gubitak kognitivnih funkcija. Važno je osigurati dovoljno vremena za kvalitetan san.

image
/Shutterstock

Ne provjeravaju šećer: Osobe koje su navršile 40 godina trebale bi redovito provjeravati razinu šećera u krvi, posebno ako imaju višak kilograma ili su pod stresom. Rani znakovi dijabetesa mogu se pojaviti u ovom životnom razdoblju, stoga je važno biti proaktivan u praćenju zdravlja, piše Story

Zanemaruju zdravlje očiju: Kao što brinemo o tijelu, trebamo brinuti i o zdravlju naših očiju. Nakon četrdesete godine, preporučuje se redoviti oftalmološki pregled barem jednom godišnje radi praćenja stanja vida i mogućih problema poput glaukoma, katarakte i suhoće očiju.

Ne koriste kontracepciju: Iako se s godinama smanjuje plodnost, važno je i dalje koristiti zaštitu ako se želite zaštititi od neželjene trudnoće. Trudnoća u četrdesetima nosi određene rizike, stoga je važno provoditi odgovarajuće mjere kontracepcije.

Svaka od ovih pogrešaka može imati značajan utjecaj na zdravlje žena u četrdesetima. Stoga je važno biti svjestan tih promjena i poduzeti odgovarajuće korake kako bi se očuvalo i unaprijedilo zdravlje u ovom životnom razdoblju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 11:33