StoryEditorOCM
Zdravljebizarna dijeta

Žena jela samo sardine 70 dana: ‘Mislili su da sam luda i da gladujem‘; njena transformacija je nevjerojatna

Piše MOZAIK SD
27. rujna 2024. - 21:14

Bolničarka Jane (62) je u razgovoru s liječnicom Annette Bosworth, koja je poznata kao dr. Boz, otkrila da joj je bizarna dijeta od sardina i biljnog ulja pomogla da smršavi 13 kilograma te da joj je pomogla kod zdravstvenog problema, javlja Daily Mail.

Ona je visoka 173 centimetra, a u svibnju ove godine bila je teška skoro 83 kilograma, što znači da je njezin indeks tjelesne mase (BMI) bio čvrsto u kategoriji prekomjerne težine. Međutim, unutar samo deset dana jela je samo riblje konzerve te je smršavjela preko šest kilograma.

Ublažila bol u stopalima

Do 70. dana bila je teška 74 kilograma, što je pola kilograma više od njene idealne težine. Jane tvrdi da joj je bogata proteinska dijeta također pomogla u rješavanju boli koju je uzrokovao problemom sa stopalom, a koji je poznat kao plantarni fasciitis.

To stanje uzrokuje bol u donjem dijelu stopala, oko pete i svoda, osobito tijekom hodanja. Jane je otkrila da je njena bol u stopalima prešla "s deset na dva" nakon dijete sa sardinama.

Ona je objasnila da se odlučila na takvu prehranu nakon što joj je "mesožderska dijeta" prestala pomagati u gubitku kilograma. Kada je prvi put razgovarala o ideji prehrane samo sardinama s prijateljima i obitelji, mislili su da je "luda" i da se "lišava" hrane.

Jane je rekla da je bila zabrinuta zbog količine teških metala kao što je živa u količini sardina koje je jela. Ona se, naime, može nakupiti u tijelima riba u obliku metil žive, koja je vrlo toksična. "Sardine su najmanja riba. Ne mislim u njima ima puno žive jer ne žive dugo", rekla je.

Stroga kontrola kalorija

Njena prehrana sastoji se od četiri konzerve sardina dnevno, zajedno s dvije žlice vrste biljnog ulja koje se zove MCT u svakom obroku. MCT ulje je laboratorijski proizvedena tvar bez okusa ekstrahirana iz palminih koštica i kokosa.

Jane je držala svoj energetski unos pod strogom kontrolom kako bi osigurala da nikada ne jede više od 1500 kalorija dnevno. Opisujući svoju dnevnu prehranu, rekla je da počinje s prvom konzervom sardina vrlo rano, u osam sati ujutro. U vrijeme ručka, oko 12 sati, pojede dvije konzerve i četiri žlice MCT ulja.

Neobično, Jane se pobrine da joj posljednji obrok u danu bude prije 15 sati, kada pojede svoju posljednju konzervu. "Sardine su mi utažile glad. Nisam jela grickalice… Bilo je kao da je žarulja ugasila. Nisam gladna, ne trebam jesti", kazala je.

‘Tako sretna‘

Jane je mjerila svoj dnevni šećer u krvi tijekom eksperimenta i tvrdi da je nakon samo pet dana njegova razina "spala" u kategoriju zdravijih. Šećer u krvi koji stalno iznosi više od 7 mmol/l prije jela povezan je s većim rizikom od dijabetesa tipa 2. Jane kaže da joj je dnevna razina šećera u krvi natašte pala s 9 mmol/l prije eksperimenta na između 6 mmol/l i 7 mmol/l.

Što se tiče toga dosadi li joj svakodnevno jesti sardine, Jane je rekla da je "tako sretna" što tako često jede ribu u konzervi. "Nisam gotova - nastavit ću", otkrila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 21:16