Održavanje optimalnog statusa vitamina D pomaže u obrani od infekcija respiratornog sustava tijekom zime. Preporučena koncentracija vitamina D u krvi je 75 nmol/L - 125 nmol/L. Najčešće zimi padaju njegove razine zbog manje izloženosti suncu zahvaljujući kojem ga dobivamo u ljetnim mjesecima, pa se savjetuje već sad uzimati dodatke prehrani s vitaminom D u dozi od 20 µg dnevno naviše, uz ostale mjere prevencije kao što su izlazak i aktivnosti na otvorenom, redovita tjelovježba te pravilna i uravnotežena prehrana, piše Doktor u kući.
Najbogatiji prirodni izvor vitamina D u hrani su ulja jetre bakalara i drugih masnih riba. Nadalje, hrana bogata vitaminom D obuhvaća ribu (tuna, srdele, skuša, bakalar, haringa, losos), rakove i plodove mora, neke vrste gljiva, kvasac, goveđu jetru i žumanjak te namirnice koje su dodatno obogaćene vitaminom D poput nekih margarinskih namaza, mlijeka i žitarica.