StoryEditorOCM
ZdravljeZNANOST

Kad pročitate što je znanost utvrdila o dobrobiti ovog vitamina za vaše duševno i tjelesno zdravlje, neće biti dileme: Odmah ćete izaći na sunce!

Piše Javorka Luetić
2. veljače 2022. - 11:09
Procjenjuje se da više od jedne milijarde ljudi u svijetu ima niske razine vitamina D, zbog čega se posljednjih godina često govori o ”pandemiji” nedostatka vitamina DGaro

Redovito uzimanje vitamina D u značajnoj mjeri smanjuje rizik od autoimunih bolesti kao što su psorijaza, reumatoidni artritis i lupus, pokazuju rezultati nove studije objavljene u uglednom znanstvenom časopisu British Medical Journal (BMJ).

Autori ističu da su autoimune bolesti, karakterizirane upalnim odgovorom obrambenog sustava na vlastita tkiva, treći vodeći uzrok bolesti u industrijaliziranom svijetu i vodeći uzrok smrtnosti među ženama, ali i veliki teret za zdravstvo.

Već su neka ranija istraživanja ukazivala na mogućnost blagotvornog učinka vitamina D potvrđenog u istraživanju. Međutim, nova je studija prvo kontrolirano istraživanje, što je zlatni standard kliničkih istraživanja jer može jasno potvrditi uzročnu povezanost vitamina D i njegovih efekata.

U kont...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:04