StoryEditorOCM
Zdravljeprimali tablete

Velika studija pokazala je odlične rezultate: evo koji vitamin može spriječiti razvoj mnogih bolesti poput psorijaze ili lupusa

Piše PSD
31. siječnja 2022. - 16:18

Redovno uzimanje vitamina D u značajnoj mjeri smanjuje rizik od autoimunih bolesti kao što su psorijaza, reumatoidni artritis i lupus, pokazalo je novo veliko istraživanje, piše Index

Autori nove studije objavljene u uglednom znanstvenom časopisu British Medical Journal (BMJ) ističu da su autoimune bolesti, karakterizirane upalnim odgovorom obrambenog sustava na vlastita tkiva, treći vodeći uzrok bolesti u industrijaliziranom svijetu i vodeći uzrok smrtnosti među ženama.

- Autoimune bolesti su kronična stanja sa sve većom prevalencijom s dobi i glavno su društveno i ekonomsko opterećenje zbog nedostatka učinkovitih tretmana, pišu autori koji rade u više američkih znanstvenih i zdravstvenih institucija.

U novom istraživanju koje je trajalo 5.3 godine, znanstvenici su pratili što se događa s razvojem autoimunih bolesti kada jedna skupina ispitanika redovno konzumira vitamin D i/ili omega 3 masne kiseline, a što kada uzima lažne suplemente, odnosno placebo.

Studija, nazvana Vitamin D i Omega-3 Trial (VITAL), uključila je oko 26.000 odraslih osoba u prosjeku u dobi od oko 67 godina. Sudionici nisu imali manjak vitamina D i nisu se smatrali visoko rizičnima za razvoj autoimunih bolesti.

Oni su nasumično raspoređeni u više skupina – jedna je dnevno primala 2000 međunarodnih jedinica (IU) vitamina D te još 1 gram omega-3 masnih kiselina, druga je uzimala vitamin D s placebom, treća omega-3 masne kiseline i placebo, a četvrta samo placebo. Sudionici su konačno odgovarali na upitnike o novim dijagnozama autoimunih bolesti, a liječnici su pregledavali njihovu evidenciju kako bi potvrdili te dijagnoze, zaključuje Index

Nakon nešto više od pet godina praćenja sudionici koji su uzimali vitamin D ili vitamin D i omega-3 masne kiseline imali su nižu stopu autoimunih bolesti od ljudi koji su uzimali samo placebo ili samo omega-3 masne kiseline. Efekti su postali izraženiji nakon dvije godine praćenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 20:52