StoryEditorOCM
ZdravljeJESTE LI ZNALI

Večeri provodite uz televiziju pijući bijelo vino? Evo što će se dogoditi vašem tijelu ako je to svakodnevni ritual

Piše NIna ČIČA/Živim
24. studenog 2022. - 09:07

Alkohol, uključujući bijelo vino, može biti dio zdravog načina života ako ste ga već odlučili konzumirati. Prema Američkim prehrambenim smjernicama 2020-2025, odlučite li uključiti alkohol u svoju prehranu, njegova konzumacija trebala bi biti umjerena. Preporuka za umjerenu konzumaciju je do 2 pića dnevno za muškarce i do najviše jednog pića za žene. No, što se točno podrazumijeva pod jednim pićem kad je riječ o bijelom vinu i što se događa vašem tijelu kad pijete bijelo vino svaku večer?

image
Shutterstock

Pod jednim alkoholnim pićem podrazumijeva se 355 ml običnog piva (5% alkohola), 44 ml žestokih pića poput ruma ili votke (40% alkohola) ili 147 ml vina (12% alkohola). Odaberete li bijelo vino koje ima viši postotak alkohola od standardnih 12%, vaših će 147 ml biti više od jednog pića. Dakle, uvijek provjerite postotak alkohola kako biste znali koliko točno pijete. I ne, ne možete dopuštena pića za svaki dan čuvati za subotu i onda ih konzumirati sva odjednom. U svakom slučaju, odlučite li piti svakodnevno, evo što se događa vašem tijelu, piše Živim.

Možda nećete dobro spavati

Uobičajena je predrasuda da alkohol može pomoći u lakšem uspavljivanju. Naprotiv, alkohol može poremetiti normalan ritam spavanja i budnosti. Odlučite li svakodnevno piti bijelo vino, popijte svoju "dnevnu dozu” najmanje 2 sata (ili više) prije nego što legnete u krevet kako vino ne bi utjecalo na kvalitetu vašeg sna.

image
Shutterstock

Možete se udebljati

Čaša bijelog vina ili 147 ml sadrži u prosjeku oko 115 kalorija. Pijete li nekoliko čaša vina svaku večer, možete povećati dnevni unos kalorija za 300. Ako niste uravnotežili kalorije koje ste unijeli s nekoliko čaša vina (primjerice manjim kalorijskim unosom za ručak ili preskakanjem deserta), to može dovesti do toga da redovito unosite više kalorija nego što vam je potrebno, a to znači da ćete se s vremenom udebljati.

Može zaštiti vaše srce

Znanstvenici su vjeruju da su tvari prisutne u bijelom vinu (tirozoli, kofeinska kiselina, šikiminska kiselina) zaslužne za zaštitni učinak bijelog vina na zdravlje srca. Ipak, na tu temu još nema dovoljno istraživanja pa je najbolje da, ako ste odlučili piti bijelo vino, činite to umjereno.

Crveno vino ili bijelo vino

Crveno vino se proizvodi od crnog grožđa čija je kožica također uključena u proces fermentacije, dok se bijelo vino obično radi od bijelog grožđa bez kožice u procesu fermentacije. Što se tiče nutritivne vrijednosti, oba vina su prilično slična: 147 ml crvenog vina (12% alkohola) sadrži oko 125 kalorija, 4 g ugljikohidrata te 3,1g alkohola po čaši, dok bijelo vino (12% alkohola) sadrži 112 kalorija, 5 g ugljikohidrata te 2,9 g alkohola po čaši.

image
Shutterstock

Možda prekomjerno pijete a da toga niste svjesni

Količina alkohola koju konzumirate ima vrlo velik utjecaj na vaše zdravlje. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, prekomjernim pijenjem smatra se unos 5 ili više pića u jednoj prilici za muškarce ili 4 i više pića u jednoj prilici za žene. Drugim riječima, ako se vaše večernje pijenje bijelog vina pretvorilo u to da na kraju ispijete cijelu bocu, to se smatra prekomjernim pijenjem, a ono povećava rizik za razvoj kroničnih bolesti kao što su hipertenzija, srčane bolesti, moždani udar bolesti jetre pa čak i neki oblici raka (poput raka dojke, jetre i debelog crijeva).

Kao što vidite, čaša bijelog vina povremeno posve je neškodljiva za većinu ljudi, osim ako liječnik nije odredio drugačije. No pijenje bijelog vina svaku večer lako se može pretvoriti u konzumiranje količine koja prelazi ono što nazivamo umjerena količina. To naposljetku može dovesti do raznih tegoba i zdravstvenih problema, piše Živim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 08:37