StoryEditorOCM
ŽivotZINFEST 2022.

U Kaštelima održano drugo izdanje Zinfesta 2022. Crljenak kaštelanski kao brend na tržištu

Piše Sandra Barčot
14. studenog 2022. - 08:00

Trodnevnu manifestaciju, koja se održavala u Marini Kaštela u dvije dvorane restorana ‘Spinnaker‘, u zapadnoj, gdje su bili izlagači, te u istočnoj, gdje su se održavala predavanja uz B2B corner, ove je godine u usporedbi na prošlu, premijernu, posjetilo 70 posto više gostiju.

 

Tri dana uspješnog predstavljanja kaštelanskih vinara, degustacije tradicionalnih jela no što je dodatno bitno i brojne edukacije, prezentacije stručnjaka iz ovog gospodarskog segmenta, obilježili su drugo izdanje Zinfesta 2022., Festivala crljenka kaštelanskog i rođaka, Jadranskog sajma tradicijskih jela i vina.

image
Duje Klaric/Cropix

Autohtona vinova loza s padina Kozjaka i kaštelanskih polja, ima više od dva desetljeća potvrdila je svoj epitet pretka nadaleko poznatog i svjetski priznatog kalifornijskog Zinfandela, pa su i Kaštelani zasukali rukave te uz proizvodnju kvalitetnog vina, proširili i nasade s lozom, uredili vinarije i sada na svom festivalu u Marini Kaštela u Kaštel Gomilici, tri dana promoviraju trud ruku svojih.

- Hvala vam na radu na prepoznatljivosti našeg crljenka kaštelanskog, brenda kojim se Kaštela mogu nametnuti i na domaćem i svjetskom tržištu. Hvala organizatorima sa Srećkom Radnićem na čelu, na manifestaciji koja promiče našu autohtonu lozu i vino - istaknula je Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište u Ministarstvu poljoprivrede, koje itekako podržava cijeli događaj i nastojanje promocije priče o crljenku kaštelanskom.

image

Na fotografiji: Srecko Radnic, organizator sa novinarom Jadranom Kaporom.
 

Duje Klaric/Cropix

Komplimente je, među mnogobrojnima, nizao i Matko Kumanić, saborski zastupnik, dok je Zokić službeno Zinfest 2022. i zatvorila. A kako je priča došla do posjetitelja, govore i brojke!

Trodnevnu manifestaciju koja se održavala u dvije dvorane restorana Spinnaker, u zapadnoj gdje su bili izlagači, te istočnoj gdje su održavana predavanja uz B2B corner, ove godine u usporedbi na prošlu premijernu, posjetilo je 70 posto više gostiju.

Ne samo Kaštelana i stanovnika splitskog bazena, već i Šoltana, Bračana, Hvarana, pa i Međimuraca uz jednu Amerikanku baš iz Kalifornije, domovine Zinfandela.

image
Duje Klaric/Cropix

- Godinu i pol dana živim u Kaštelima, nevista sam! - kroz široki osmijeh nam zbori Jill Budimir, koja je sa suprugom Hrvojem u Dugopolju utemeljila međunarodnu osnovnu i srednju školu za 120 učenika redom stranaca, otkrivajući nam poveznicu Zinfandele i crljenka:

- Iznenađena sam, ugodno, na popularnosti oba vina. Iako u Kaliforniji preferiramo više rose, vaš crni crljenak je odlična kapljica. Bravo na promociji! Dok doma kuham, uvijek uživam i u degustaciji čaše crljenka.

A upravo ta poveznica vina i jela, bila je "forte" i samog Zinfesta 2022. pa su pod paskom Exquisitie master chefa Antuna Niševića (samo troje kuhara u Hrvatskoj ima ovaj epitet izvrsnosti) poslužena razna domaća jela posjetiteljima. Kuhali su učenici četiri srednje škole: Braća Radić-Kaštel Štafilić, Srednja škola Imotski, SŠ Blaž Juraj Trogiranin iz Trogira, te Srednja turističko-ugostiteljska škola Split sa svojim profesorima Ivanom Romcem, Nikolom Dragunom, Mariom Pavićem, Lorenzom Pervanom, Marijom Kezela i Ljiljom Zulim, tradicijska jela s modernim štihom. Od sipe i boba, orza sa kozicama, ranih brujeta pa i od liganja, njoke kozice i čips od kapule, ali i kremu od čokolade sa crljenkom. Pridružili su im se i profesionalci kao i zaljubljenci u kuhanje, od članova Kambelovske udruge "Fešta o boba", pa Trogiranina Andre Vetme do Petra Božića šefa Spinnakera sa Stipom Matasom i Goranom Marićem-Banjom, do članica Udruge Solinjanke.

image

Na fotografiji: kuhar Stipe Matas i Goran Maric Banje.
 

Duje Klaric/Cropix

- Ovo je posebna promocija eno i gastro ponude Kaštela i Dalmacije, te me raduje i osjetno veći broj posjetitelja, ali i vinara - zadovoljan je Srećko Radnić, ispred organizatora Klastera za održivi razvoj, uz pokrovitelje Ministarstva turizma i sporta te Ministarstva poljoprivrede, Splitsko-dalmatinske županije, kao i Turističke zajednice SDŽ, te grada Kaštela i TZ Kaštela.

- Ma ovo je super, možemo degustirati prava, kvalitetna vina iz vašeg kraja. I odličan vam je ovoj spoj jela i vina, uživamo - kazuje nam bračni par iz Čakovca, Ružica i Vlado Vuković, dok su sa čašom crljenka, pažljivo služali i predavanja o vinima koje su vodili sommilier Ljubo Poštenjak, te Daniel Čečavac vinski predavač, kao i Danijel Klaić, Alen Gulan, te Vinko Tarbusković, ravnatelj Agencije za Starogradsko polje.

image
Duje Klaric/Cropix

Sve naravno uz podršku vinara: Ivice Radunića, Antuna Kovačeva, Ivana Kovača-Matele, Nevena Vuine, Jakova Bedalova, Vlade Perišina, Ivice Milana, Marina Milana, Ante Kuzmanića, Marina Carića, Vicka Kaštelanca iz Šolte, Vinarije Krolo, Vinarije Mimica iz Omiša, pa Vinarije Balić sa Šolte, Vina Putalj, Stina vina sa Brača, Vina Kairos iz Trogira, Vinarije kraljevski vinogradi iz Zadra, pa Kaštel Sikuli, te Pušnici Bek i Luciji Žuža, kao i Riba-Živka Dražina, pršutarima Anti i Dinu Žigi iz Sinja, Udrugi maslinara Kaštela Mastrinka, kao i Nirsu, Eridan te Centaurusu, ali i medarima Splitsko-dalmatinske županije, predvođeni Goranom Jurjević, medarom šampionom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 22:19