StoryEditorOCM
ZdravljePLAVE ZONE

Tajna dugovječnosti najstarijih naroda na svijetu leži u jednom jednostavnom pravilu; osim za zdravlje, dobro je i za liniju

Piše Mozaik SD
8. studenog 2022. - 10:49

Plave zone mjesta su koja imaju najveću koncentraciju populacije stare 100 ili više godina. U nju ubrajamo Okinawu u Japanu, Sardiniju u Italiji, Loma Lindu u Kaliforniji, Ikariju  Grčkoj i Nicoyu u Kostariki, piše Klix

Prema istraživanju objavljenom u časopisu ‘American journal of lifestyle Medicine‘ dokazano je da se većina stanovnika Okinawe u prehrani drži pravila 80/20.

Naime, ovo pravilo nalaže da osoba jede svaki svoj obrok dok ne postane 80 posto sita. Time ozbjegava prejedanje, koje ako je učestalo, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, piše Klix.

Pravilo 80/20 osim toga omogućava želucu da na vrijeme obavijesti mozak o sitosti: - S obzirom na to da je potrebno otprilike 20 minuta nakon obroka da osjetite da ste siti, prakticiranje pravila 80/20 omogućava mozgu da ‘sustigne‘ želudac, objasnila je nutricionistkinja Lauren Manaker za magazin ‘Eat This, Not That‘.

Nepojedenih 20 posto, osim za zdravlje, prema mišljenju znanstvenika može biti značajno i za gubitak viška kilograma.

 - Ovakav način ishrane ne znači da vam je zabranjeno uživati u jedenju omiljenih namirnica. Cilj je da naprosto vodite malo više računa o prehrambenim navikama i da spoznate jede li nešto zato što ste zaista gladni ili ste navikli da se bespotrebno prejedate, dodala je Manaker.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. veljača 2023 05:57