
Dio ljudi zbog zdravstvenih ili svjetonazorskih razloga ne jede meso, a dio ljudi ga rado konzumira, u mjeri u kojoj si ga može priuštiti.
Meso je vrijedan izvor proteina, posebno važnih onima koji žele izgraditi mišiće ili ih sačuvati dok gube težinu. Međutim poznato je da s mesom ne valja pretjerivati, posebno s takozvanim crvenim.
Nutricionisti su utvrdili koje su vrste mesa nevjerojatno zdrave, jer nude obilje proteina i drugih esencijalnih nutrijenata poput vitamina B, željeza i cinka u samo nekoliko unci, piše N1.
Ovo je tih pet vrsta:
1. Svinjski lungić
Svinjski lungić izvrstan je izvor vitamina B, uključujući tiamin, niacin, vitamin B6 i vitamin B12.
2. Losos
Jedna porcija divljeg atlantskog lososa od 0,085 kg ima sedam grama masti, od kojih većina dolazi iz omega-3 masnih kiselina koje su zdrave za srce.
3. Ekstra nemasna mljevena govedina
Samo jedna porcija mljevene govedine od 0,085 kg ima 22 grama proteina, 12 posto dnevne vrijednosti željeza i 50 posto dnevne vrijednosti cinka.
4. Sardine
Samo jedna limenka od 0,106 kg ima 22,6 grama kvalitetnih proteina, kao i 27 posto dnevne vrijednosti za kalcij.
5. Bakalar
Bakalar ima visoki sadržaj bjelančevina, blagog je okusa i nevjerojatno jednostavan za upotrebu. Zdrav je i proteinima bogat izbor za večeru.
Nutricionisti su istaknuli i dvije namirnice bogate proteinima, a koje nisu meso. To su:
1. Grčki jogurt
Grčki jogurt je bogat proteinima, pun probiotika i esencijalnih hranjivih tvari. Možete odabrati nemasni grčki jogurt kako biste smanjili zasićene masti i kalorije, ili punomasne verzije za veće zadovoljstvo i bolji okus.
2. Jaja
Jaja su hranjiv i ekonomičan izvor proteina koji se mogu jesti na mnogo načina. Samo jedno jaje ima šest grama proteina i nekoliko vitamina B i selena, piše N1.
To su dakle izvori zdravih bjelančevina kao i vrsta mesa pa svatko može odabrati prema svome afinitetu i budžetu. U slast i na zdravlje!