StoryEditorOCM
Zdravljespasite se

Svi su joj podložni, a ovo je sve što trebate znati o bolesti modernoga doba, kako je prepoznati i spriječiti

Piše Milena Budimir
4. kolovoza 2024. - 20:48

Što je burnout? Čuli ste za njega, sigurno ga je netko u vašoj okolini i doživio, možda mislitekao ste i vi na putu k "izgaranju"...

Činjenica je kako sindrom izgaranja može utjecati na profesionalce u apsolutno svim djelatnostima. Možete biti blagajnica, kirurg, novinar, građevinar, sasvim je svejedno. S ovom se dijagnozom sve češće dobivaju bolovanja, pa se sindrom ponekad svodi na svojevrsnu izliku ili pak "civilizacijsku bolest". A nije! Burnout je obiljno stanje i ne treba ga podcijeniti. Može imati dalekosežne zdravstvene posljedice, koje ozbiljno ugrožavaju ne samo psihičko nego i tjelesno blagostanje.

image
Kirill Kudryavtsev/Afp

Prevencija je, kao uostalom i uvijek, najbolji lijek.

Ako već znate da ste osoba sklona stresu i da vam je teško odvojiti privatni život od profesionalnog života, trebali biste slijediti nekoliko savjeta kako biste spriječili "izgaranje".

Prije svega, postavite granice na poslu, slobodno vrijeme iskoristite za opuštanje i bavljenje sportom bez stresa.

Ne nosite posao sa sobom kući. Ako ne možete obaviti posao tijekom radnog dana, onda nije dobro organiziran ili ga je previše. vrijeme je za razgovor sa šefom.

Nema elektroničke pošte nakon posla! Gotovo sve može pričekati sljedeći dan.

Nemojte biti dostupni cijelo vrijeme navečer i vikendom. Morate imati vrijeme za sebe i one koje volite.

Uostalom, provjerite odgovara li vam posao (sadržaj, vrijeme i trud), realno nikad nije kasno za premještaj, promjenu posla ili prekvalifikaciju.

image
/Shutterstock

Ako ipak niste uspjeli spriječiti izgaranje i liječnik vam ga je dijagnosticirao, odmah morate na bolovanje, hitno prekidajte rada.Potražite psihološku podršku, zapamtite kako bolest nije posljedica vaše psihičke slabosti, samo ste se "prebildovali".

Tjelovježba je jedan od najboljih načina za oslobađanje od stresa. Iskoristite vrijeme za intenzivno preispitivanje vlastite ravnoteže između života i posla. Naučite tehnike za suočavanje sa stresom.

Kako prepoznati burnout?

Sagorijevanje obično rezultira trajnim stanjem iscrpljenosti i umora. Oboljeli imaju pretjeranu potrebu za snom, bezvoljni su i doimaju se odsutnima. Patite od problema s koncentracijom i spavanjem. Simptomi su slični klasičnoj depresiji.

Mnogi zanemaruju prijatelje i obitelji, izoliraju se od vanjskog svijeta. Pate od tjeskobe, ali ne mogu o tome razgovarati.

Opći osjećaj slabosti prenosi se na imunološki sustav i fizičke funkcije. To se može manifestirati vrtoglavicom, znojenjem, glavoboljama, srčanim problemima, bolovima u želucu i probavnim problemima. Oboljeli često nemaju apetita i želje za seksom.

Ako vam se pojave neki od ovih simptoma, potreban vam je hitan liječnički savjet. Više detalja možete doznati na stranicama Bilda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 10:42