StoryEditorOCM
Zdravljenude i savjet

Stručnjaci upozoravaju: ‘Uobičajena navika ispijanja kave tisućama bi mogla uzrokovati mučan zdravstveni problem‘

Piše MOZAIK SD
15. rujna 2024. - 12:29

Preskačete li doručak u korist kave u pokretu? Onda niste sami - jer svaki peti od nas redovito ostaje bez ičega osim kofeinskog hita do ručka. 

Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi vas ta navika mogla ostaviti u borbi s neugodnim zdravstvenim problemom. Kava, osim što pomaže da se osjećate manje umorno i budnije, utječe i na ravnotežu razine želučane kiseline. Kao rezultat toga, pijenje bez ikakve hrane može izazvati mučne probavne smetnje i žgaravicu.  Stručnjaci kažu da se to može lako riješiti, ne potpunim izbjegavanjem kofeina, već uživanjem u nekoj hrani uz jutarnji napitak, piše DailyMail. 

image

.

/Shutterstock

Stručnjaci kažu da popularno piće udara u želudac protokom kiseline što može uzrokovati mučne probavne smetnje i žgaravicu Kofein potiče proizvodnju hormona gastrina koji je odgovoran za proizvodnju želučane kiseline Kava je prirodno kiselo piće koje može iritirati sluznicu vašeg želuca - osobito ako je pijete na prazan želudac.                                                                                  -Bez hrane koja bi ublažila kiselinu, vaš bi želudac mogao odgovoriti proizvodnjom još više kiseline što uzrokuje žgaravicu, rekao je za MailOnline Rob Hobson, registrirani nutricionist u Healthspanu i autor ‘Unprocess Your Life‘.

Komponente kave koje  povećavaju razinu kiselosti u našem želucu

Kofein potiče proizvodnju hormona gastrina, koji je odgovoran za našu proizvodnju želučane kiseline, rekla je za Huffington Post gastroenterologinja iz Bostona dr. Supriya Rao. Iako ovo pomaže u pokretanju procesa probave, također povećava kiselost u želucu. Spojevi na biljnoj bazi poznati kao fenoli, kojih također ima u izobilju u kavi, također doprinose razini kiselosti crijeva.  

image

.

/Shutterstock

- Kava ima pH vrijednost od oko pet, dok naša želučana kiselina ima pH od oko dva, što potonju čini kiselijom, dodao je dr. Rao. Kao rezultat toga, naš bi želudac trebao moći podnijeti kiselinu koju uzrokuje ispijanje kave. 

Stručnjaci kažu da se ova nelagoda može lako riješiti, ne potpunim izbjegavanjem kofeina, već uživanjem u nekoj hrani uz jutarnji napitak.

image

.

/Shutterstock

Ali, nije samo porast kiselosti ono što uzrokuje bol u gornjem dijelu trbuha i mučninu. Gospodin Hobson objašnjava da kofein u kavi može opustiti donji ezofagealni sfinkter, ventil koji odvaja želudac od jednjaka. -Kada se ovaj ventil opusti, omogućuje želučanoj kiselini da lakše teče natrag u jednjak, uzrokujući osjećaj pečenja koji se obično povezuje sa žgaravicama, rekao je.    -Kava također potiče proizvodnju želučane kiseline, koja je izraženija kada se konzumira na prazan želudac, dodao je. 

image

.

/Shutterstock

Ovu teoriju također je potvrdilo nekoliko studija, uključujući i onu objavljenu u Library of Medicine 2022.  Prema istraživanju, kava može pridonijeti opuštanju donjeg sfinktera jednjaka, ‘dopuštajući hrani da pobjegne u jednjak i izazove žgaravicu.‘ Učinci se mogu razlikovati od osobe do osobe. Za neke ljude povišena razina želučane kiseline uzrokovana ispijanjem kave bez hrane neće uzrokovati nikakve probleme, ali za druge dovodi do nelagode, prenosi DailyMail.   Ako patite od žgaravice, g. Hobson predlaže izbjegavanje kave i drugih okidača kao što su citrusi, čokolada i menta, jer iako jedenje hrane s kavom može pomoći, to ovisi o vrsti hrane. 

- Odabir lakših obroka također može pomoći u smanjenju želučane kiseline i smanjiti rizik od žgaravice jer se teška, masna hrana dulje probavlja, što znači da se proizvodi više kiseline, rekao je. 

image

Stručnjaci savjetuju kavu uz doručak.

/Shutterstock

Predlaže da jedete tost, banane, orašaste plodove, kolače od riže ili krekere od cjelovitih žitarica, koji su bolji izbor za kavu. Također je  napomenuo da je važno znati da ispijanje kave uz hranu, slično kao i čaj, može ometati apsorpciju određenih hranjivih tvari poput željeza. Preporučio je  izbjegavanje kave ako redovito patite od žgaravice, ali ako je povremeno, možda je bolje popiti kavu uz lagani međuobrok, a ne puni obrok, osobito ako se konzumira između obroka. 

image

Voće, zobene pahuljice uz kavu su pravi izbor.

/Shutterstock
image

.

/Shutterstock

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 12:39