Skidanje sala na trbuhu veliki je izazov, naročito kad je ljeto "pred vratima", a osjećaj frustracije zbog upornih masnih naslaga na stomaku mnogima je poznat.
Međutim, salo na trbuhu nije samo estetski problem; ono može ukazivati na dublje zdravstvene rizike. Masnoća na trbuhu može biti povezana s visceralnom masnoćom, opasnom vrstom masti koja se nakuplja oko unutrašnjih organa u predjelu jetre, crijeva ali i u arterijama, te može dovesti do pogubnih posljedica.
Visceralne masti predstavljaju ozbiljan zdravstveni rizik čak i za osobe koje nemaju problem s viškom kilograma. Dobra vijest je da je moguće značajno utjecati na njihovu količinu. Kronični stres i loša kvaliteta sna i prehrane poznati su faktori koji povećavaju visceralnu masnoću, dok vježbanje i određene vrste namirnica mogu značajno pomoći njenom smanjenju.
Utvrđeno je da specifične namirnice i hranjive tvari igraju ključnu ulogu u smanjenju masnoća u području trbuha. Nutricionisti preporučuju da ovih pet namirnica uvrstite u svoj redovni jelovnik i dosljednost će donijeti višestruke korisne posljedice.
Avokado
Avokado je bogat vlaknima, antioksidansima, vitaminima i mineralima. Posebno je obilan kalijem, mineralom koji podržava funkciju srca i pomaže u regulaciji krvnog tlaka, djelujući kao prirodni diruetik koji uklanja višak natrija i tekućina u tijelu. Najnovija istraživanja sugeriraju da ovaj ukusan plod može pomoći smanjenju masnoć na trbuhu. Istraživanje je provedeno na uorku od 111 osoba. Jedna grupa je svakodnevno konzumirala po jedan svježi avokado, dok je druga grupa unosila isti broj kalorija, ali bez avokada u svojoj ishrani.
Nakon tri mjeseca, grupa koja je svakodnevno jela avokado pokazala je smanjenje visceralne masti u predjelu trbuha u odnosu na grupu koja nije konzumirala avokado.
Orašasti plodovi
Kjučni sastojak mediteranske prehrane su orašasti plodovi, bogati su biljnim proteinima, antioksidansima, vlaknima, te širokim spektrom vitamina i minerala. Također, sadrže zdrave masti koje doprinose ukupnom zdravlju.
Jedno istraživanje je otkrilo da su ljudi koji su svakodnevno jeli nekoliko komada istih ili različitih orašastih plodova imali niži indeks tjelesne mase (BMI) i niži krvni tlak u odnosu na one koji ih nisu konzumirali.
Leća
Leća je jedna od najzdravijih i najkvalitetnijih namirnica na svijetu. Bez glutena, pristupačna i ekološki prihvatljiva, leća je svestrana u pripremi i izuzetno hranljiva. I neće vam stvarati masne zalihe, dapače.
Integralne žitarice
Istraživanje provedena na više od 2.800 sudionika u Framingham Heart Study, otkrilo je da konzumacija cjelovitih žitarica smanjuje potkožnu i visceralnu masnoću na trbuhu, dok unos rafiniranih žitarica poput bijelog kruha, tjestenine i riže dramatično povećavaju masnoće na trbuhu.
Losos
Vitamin D jima ključnu ulogu u mnogim aspektima ljudskog zdravlja, uključujući jačanje imuniteta, održavanje zdravih kostiju te podršku mentalnom zdravlju. Istraživanja sugeriraju da niska razina vitamina D može biti povezana s povećanjem ukupne tjelesne i visceralne masti kod žena.
Losos, koji se smatra jednom od najzdravijih vrsta riba, predstavlja izvrstan izvor ovog važnog vitamina, pored Omega 3 masnoće i visoke razine proteina, budući da je malo namirnica koje ga sadrže u značajnim količinama, prenosi HealthLine.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....