StoryEditorOCM
ZdravljeTreba paziti

Provjerite dobro sve sastojke na vašoj kremi za sunčanje: ova tri ne smijete koristiti! Remete hormone i izazivaju rak

Piše Javorka Luetić
21. srpnja 2024. - 06:54

Kreme za sunčanje neizostavan su dio naše svakodnevne njege kože tijekom ljetnih mjeseci.

Kreme s visokim SPF faktorom nužne su tijekom ovih paklenih vrućina, kad i kraći boravak na otvorenom bez zaštite može izazvati opekline na koži.

Međutim, prilikom odabira potreban je oprez, jer neke kreme sadrže sastojke koji mogu biti štetni za naše zdravlje. Važno je biti svjestan ovih sastojaka kako bismo mogli odabrati sigurnije alternative.

 Izbjegavanjem štetnih kemikalija i odabirom sigurnijih alternativa možete smanjiti rizik od zdravstvenih problema i pridonijeti očuvanju našeg planeta. Njegujte svoju kožu prirodnim i sigurnim proizvodima koji će vam omogućiti bezbrižno uživanje na suncu.

Oksibenzon i avobenzon

Oksibenzon i avobenzon uobičajeni su sastojci mnogih krema za sunčanje. Oksibenzon je kemijski filtar koji apsorbira UV zrake, ali može uzrokovati hormonske poremećaje i alergijske reakcije. Studije su pokazale da oksibenzon može ući u krvotok, što izaziva zabrinutost zbog njegovih učinaka na endokrini sustav. Avobenzon, iako manje problematičan, može izazvati iritaciju kože u kombinaciji s drugim kemikalijama.

Oktinoksat

Oktinoksat je još jedan kemijski sastojak koji se koristi za zaštitu od UVB zraka. Međutim, ova kemikalija ima potencijalne nuspojave na hormone. Osim toga, otkriveno je da oktinoksat šteti koraljnim grebenima, što je dovelo do zabrane njegove upotrebe u nekim dijelovima svijeta.

image
/Shutterstock

Retinil palmitat

Retinil palmitat je derivat vitamina A koji se često dodaje kremama za sunčanje zbog svojih antioksidativnih svojstava. Međutim, izlaganje sunčevoj svjetlosti može potaknuti stvaranje slobodnih radikala, koji mogu ubrzati starenje kože i povećati rizik od raka kože. Određene kemikalije u kremama za sunčanje, poput oksibenzona, mogu poremetiti endokrini sustav. To može dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući neplodnost, poteškoće u razvoju i povećani rizik od određenih vrsta raka.

Za ove UV filtere se sumnja da su tzv. hormonski disruptori: oktokrilen, homosalati, etilheksil salicilat, etilheksil metoksicinamat, benzofenon-3. Mnogi kemijski filtri koji se koriste u kremama za sunčanje mogu izazvati alergijske reakcije i iritaciju kože. To je posebno problematično za osobe s osjetljivom kožom ili alergijama.

Kemikalije kao što su oksibenzon i oktinoksat imaju razoran učinak na morske ekosustave. Kada se te kemikalije isperu u more, mogu uzrokovati izbjeljivanje koralja i druge ekološke poremećaje, ugrožavajući biološku raznolikost. 

Sigurnije alternative

Mineralni filteri

Mineralni filtri poput cinkova oksida i titanijeva dioksida sigurnija su alternativa kemijskim filtrima. Ovi minerali djeluju kao fizička barijera koja odbija UV zrake umjesto da ih apsorbira. Mineralni filteri općenito manje iritiraju kožu i nemaju poznate negativne učinke na hormone ili okoliš.


Prirodne i organske kreme

Sve više brendova nudi prirodne i organske kreme za sunčanje koje ne sadrže štetne kemikalije. Ove kreme često sadrže prirodne sastojke kao što su aloe vera, kokosovo ulje i shea maslac, koji osim zaštite od sunca i njeguju kožu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:20