StoryEditorOCM
ZdravljeNA NOGE LAGANE

Prošlo je vrijeme od delicija i vrijeme je za povratak fitnessu; ove vježbe će vam uz minimalan trud - dati maksimalne rezultate!

Piše Nina Čiča/ Živim
4. siječnja 2023. - 07:00

Stručnjaci kažu da ne postoji neka čarobna formula za gubljenje kilograma nakupljenih tijekom blagdana koja bi bila drugačija od mršavljenja u bilo kojem drugom dijelu godine. Dakle, što je za vas djelovalo i bilo učinkovito prije, upravo je ono što biste trebali provoditi i tijekom ovih blagdana. Naravno, nakon raznoraznih blagdanskih partija, domjenaka, obiteljskih večera i ručkova, punčeva,vruće čokolade i slatkih keksića i kolača, možete se osjećati kao da ste se doslovno dokotrljali do siječnja. Kad se budete osjetili spremnim da potrošite sve te suvišne kalorije pretvorene u višak kilograma, postoje neke visoko učinkovite vježbe upravo za potrošnju kalorija i sagorijevanje masti koje će vam pomoći da se vratite u formu vrlo brzo, piše Živim.

Aerobne vježbe

image
/Shutterstock

Odličan način za skidanje nakupljenih kilograma su aerobne vježbe. - U zimskim mjesecima možda je teže otići van na trčanje, no korištenje kardio sprava, poput sobnog bicikla ili stepera može ubrzati vaše srce i pružiti dobar trening mišićima nogu (a to su najveći mišići u tijelu).

Plivanje

image
/Shutterstock

Plivanje nekoliko krugova u unutrašnjem bazenu prava je vatra kad je riječ o intenzivnoj vježbi za cijelo tijelo. Ta aktivnost sagorijeva između 300 i 700 kalorija na sat, ovisno o ritmu i intenzitetu zamaha. Dakle, nakon blagdana, svi na bazen!

Trening snage

Trening snage je kružni trening kojim se troši tona kalorija. Kružni trening podrazumijeva prelazak s jedne vježbe na drugu i tako ukrug. Ključ je u tome da se ne rade preduge pauze između svakog seta vježbi. Takav trening će vam držati puls ubrzanim, a uz to ćete imati i sve dobrobiti treninga cijelog tijela u kratkim vremenskim intervalima.

Isprobajte druge vježbe koje aktiviraju cijelo tijelo

image
/Shutterstock

Postoje i druge vježbe koje uključuju rad mišića cijelog tijela i koje su itekako korisne za trošenje suvišnih kalorija. Primjeri su iskoraci, zgibovi, sklekovi i čučnjevi. Izvođenje bilo koje od ovih vježbi aktivirat će razne mišićne skupine istodobno, a dobrobit u vidu povećane potrošnje kalorija imat ćete tijekom vježbanja, ali i dugo nakon samog izvođenja vježbi.

Zabavite se uz zimske sportove

image
/Shutterstock

I za kraj, tu su zimski sportovi koji su odličan i zabavan način da se riješite kilograma nakupljenih tijekom blagdana istodobno uživajući u druženju s obitelji. Isplanirajte obiteljski odlazak na sanjkanje, klizanje, planinarenje ili skijanje kako biste potrošili ozbiljan broj kalorija. To vam se čak neće niti činiti kao neki veliki napor ili ozbiljan trening: jednostavno ćete se zabavljati i pritom trošiti kalorije!

I još jedan savjet stručnjaka

Kad je riječ o tjelovježbi, nije lako držati se svoje rutine tijekom blagdanskog perioda. Taj dio godine može vas privremeno udaljiti od vašeg fitness kluba ili opreme za vježbanje i posve je normalno da ćete imati manje vremena za vježbanje s obzirom na to da ćete više vremena provoditi s prijateljima i obitelji. Također, vrlo je vjerojatno i da ćete jesti više nego inače. Vaš mozak zna da su okolnosti drugačije, no tijelo ne zna. Jedete li previše, tijelo će višak masti pohraniti. A prestanete li vježbati, tijelo će polako gubiti mišićnu masu. Kombinacija tih faktora može dodatno otežati povratak u rutinu treninga kad napokon dođe siječanj i osujetiti vas u namjeri da se držite svojih novogodišnjih odluka među kojima je sigurno i ona o povećanju tjelesne aktivnosti. Dakle, sa svim promjenama rutine te, u mnogim slučajevima, i putovanjima u blagdanskom periodu, u redu je da prestanete aktivno raditi na povećanju mišićne mase i izdržljivosti. Ipak, i dalje je jako važno da tijekom cijelog blagdanskog perioda zadržite rutinu kako biste mogli nastaviti tamo gdje ste stali kad slavljenja prođu i kako ne biste osjećali da ste pokvarili sve ono na čemu ste marljivo radili tijekom cijele godine, piše Živim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 21:17