StoryEditor
ZdravljeSlijepi za vlastitu debljinu

Potrebno je 5,7 godina da pretila osoba prizna da ima problem i da o njemu progovori

26. svibnja 2016. - 20:39

Kad s mukom jedva uspijevate zakopčati hlače ili neki drugi odjevni predmet, kad na remenu treba početi koristiti novu, dalju rupicu, dijeta se čini kao prijeko potreban način rješavanja problema. Međutim, istraživanja pokazuju da osobama s prekomjernom težinom trebaju godine prije nego prestanu zatvarati oči pred problemom koji imaju. Potrebne su više od četiri godine da pretila osoba prizna da ima problem i još godina i pol kako bi se obratila nekome drugome i razgovarala o svojim tegobama.

Anketa provedena među više od 1200 Britanaca na dijeti otkriva da i žene i muškarci u prosjeku pet godina i sedam mjeseci negiraju i zanemaruju svoju prekomjernu težinu. Cijelo to vrijeme, dakako, samo gomilaju kilograme i svake godine sve su teži, riskirajući srčane bolesti, moždane udare, dijabetes, tumore i niz drugih bolesti povezanih s debljinom. Razlozi koje navode za tu "sljepoću" na debljinu kreću se od neugodnosti do toga da ne žele zabrinjavati druge.

Iz organizacije "Slimming World" koja je provela istraživanje kažu kako je jedan od faktora i normalizacija debljine. Naime, ako svoju težinu procjenjujemo prema izgledu drugih, a populacija je u prosjeku sve deblja, mijenja se naša percepcija zdrave težine i uopće ne reagiramo kad se udebljamo nekoliko kilograma. Sve je to lako razumljivo zbog okoline u kojoj živimo; masna, slatka hrana je jeftina, lako dostupna i intenzivno reklamirana, uz hranu slavimo i u njoj tražimo utjehu, zbog tehnološkog napretka sve smo manje fizički aktivni.

No, bez obzira trebamo li smršavjeti tek kilogram-dva ili se ozbiljno mučimo sa svojom težinom, prvi zaista pozitivan korak je dobro razmisliti o svom zdravlju i dobrobiti, a zahtjevi modernog života otežavaju nam da o zdravlju razmišljamo kao o prioritetu. A kad bismo već na početku, kad počnu problemi s viškom kilograma, počeli djelovati umjesto da negiramo problem i pravimo se da ne postoji, to bi uvelike utjecalo na naše zdravlje i omogućilo prevenciju brojnih bolesti, među kojima i demencije, nemoći i invaliditeta u poznijoj životnoj dobi.      
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2022 14:30