StoryEditor
Zdravljepuna čaša zdravlja

Podiže seksualnu želju, jača imunitet i tjera depresiju: evo kako napraviti sok od šipka - bez blendera, sokovnika i nereda

Piše T.S.M.
16. listopada 2019. - 21:05
shutterstock_228369436

Ušli smo u sezonu šipaka, sočni crveni plodovi dozivaju nas s grana (ili s tržnica i polica dućana, kako koga) i prava bi šteta bila ne pojesti ih što više, dok ih ima. Osim što ih možete ćokati zrno po zrno, možete ih 'speštati' u sok, a ako vam se ova druga ideja čini kompliciranom, zamornom i pogubnom po čistoću vaše kuhinje, pročitajte tekst do kraja i otkrijte uistinu inovativnu metodu, brzu, čistu i učinkovitu. Hajdemo najprije utvrditi zbog čega se sve preporučuje jesti šipke i piti njihov slatki sok.

Osim što su jako ukusni i puni vitamina C (čak 40 posto preporučene dnevne doze), A i E, šipci sadrže i folnu kiselinu te više antioksidansa od grožđa, zelenog čaja, acai bobica i brusnice pa pomaže tijelu da se bori protiv virusnih i bakterijskih infekcija.

Sok od šipka, pokazala su istraživanja (poput ovog) suzbija depresiju (eto nam lijeka za jesenski blues), a prema rezultatima istraživanja Sveučilišta u Edinburgu, povećava seksualnu želju. Ne samo da poboljšava erektilnu funkciju i podiže kvalitetu spermija, nego, pokazalo je istraživanje, pozitivno utječe i na žensko reproduktivno zdravlje. 

Neka istraživanju daju naslutiti da bi mogao djelovati antikancerogeno, osobito u slučaju raka prostate, a navodno poništava negativne učinke stresa. Sasvim dovoljno razloga za navaliti na šipke, slažete li se?

Evo sad i kako napraviti sok od šipka, bez blendera, sokovnika i nereda. sve što vam treba je malo čvršća plastična vrećica, poput onih 'američkih' sa 'zip-lockom'. Ubacite zrna šipka u vrećicu, dobro sve zgnječite uz pomoć valjka za tijsto ili boce, procijedite kroz cjedilo i uživajte u čaši punoj zdravlja.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 15:18