StoryEditorOCM
ZdravljeORAŠAST OKUS

Ovo ulje ima dragocjene dobrobiti za srčani i krvožilni sustav, a nepravedno je već godinama zanemareno

Piše Nina Čiča/Živim
3. rujna 2024. - 14:05

Čini nam se da ovo ulje nema neku reputaciju i često se na njega gleda kao na neku lošiju vrstu ulja, što je posve neopravdano i proizlazi samo iz nedovoljnog poznavanja svih njegovih kvaliteta, piše Živim.

U našim se krajevima visokokvalitetno crno bučino ulje dobiva najviše od sjemenki uljne tikve golice. Bučino ulje odlikuju jedinstven orašast okus i tamnozelena do crna boja s tamnocrvenom nijansom (kad se ulje u boci okrene prema izvoru svjetlosti). Ima nižu točku dimljenja od ostalih jestivih ulja pa se ne zagrijava, nego se koristi za marinade, salatne preljeve i začinjanje jela. U jušnoj žlici (15 ml) bučinog ulja sadržao je 14 grama masnoća, od kojih su najveći dio višestruko nezasićene i jednostruko nezasićene masne kiseline.

Tako dobro

Poput drugih biljnih ulja, i bučino ulje ima dragocjene dobrobiti za srčani i krvožilni sustav, u prvim redu zahvaljujući esencijalnim masnim kiselinama kao što su alfa-linolenska (omega-3), oleinska (omega-9) i linolna kiselina (omega-6) - poznate po svom djelovanju protiv kolesterola.

image

Ipak je riječ o masti i pretjerate li s količinom, može dovesti do debljanja

Shutterstock

Korisno je za zdravlje srca i zbog kalija, koji regulira srčani ritam i tako održava krvni tlak u granicama normale.

Baš kao i sjemenke, i ulje dobiveno od njih bogato je provitaminom A i beta-karotenom, koji se u našem organizmu pretvaraju u vitamin A koristan za sprečavanje degeneracije očnog tkiva i prevenciju bolesti očiju. Uz vitamin A, sadrži i vitamin E, koji je jedan od najjačih prirodnih antioksidansa, a znanstveno je dokazano da bučino ulje može pomoći u liječenju raznih bolesti prostate te sačuvati zdravlje bubrega. Sadrži i neke druge važne vitamine, poput vitamina B-skupine, naročito B1, B2, B3 i B6. Tu su i kukurbitacin, za koji se smatra da štiti od razvoja karcinoma, te minerali kao što su selen,, željezo, cink, magnezij, kalij, fosfor i bakar. Uz to ima visok udio triptofana, esencijalne aminokiseline koja je od ključne važnosti za zdravlje i normalno funkcioniranje našeg organizma. Zahvaljujući takvom sastavu bučino ulje ima protuupalno, dekongestivno, diuretičko, hipoglikemijsko i protutumorsko djelovanje, a djeluje i kao ekspektorans, odnosno olakšava iskašljavanje.

image

Lignani i flavoni iz bučinog ulja imaju pozitivan učinak na tumore ovisne o hormonima

Shutterstock

Antikancerogeno djelovanje

Povećana prostata povećava i rizik za razvoj tumora, a s obzirom na to da bučino ulje sprečava povećanje prostate, ujedno štiti muškarce od ovog opasnog tumora. Prema istraživanju koje je 2018. proveo Manipal College of Pharmaceutical Sciences u Indiji, bučino ulje može biti korisno u smanjenju rizika za razvoj raka debelog crijeva. Naposljetku, lignani i flavoni iz bučinog ulja imaju pozitivan učinak na tumore ovisne o hormonima i, prema nekim istraživanjima, bučino ulje može imati važnu ulogu u liječenju i prevenciji raka dojke.

Oprezno s količinom

Bučino ulje je zaista dragocjeno za zdravlje i gotovo da nema kontraindikacija i nuspojava, ali to ne znači da se treba koristiti u pretjeranim količinama. Naime, ipak je riječ o masti i pretjerate li s količinom, može dovesti do debljanja. Prisjetite se kod svake upotrebe da samo jedna jušna žlica ima oko 112 kalorija. Osim toga, smatra se da prekomjerna upotreba može otežati apsorpciju hranjivih tvari u crijevima pa je to dodatni razlog da ga koristite umjereno. I ne zaboravite da bučino ulje ima nisku točku dimljenja te nije pogodno za prženje i pečenje, piše Živim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:53