Kako znate da kupujete pravi med? Ako ga ne kupujete izravno od pčelara, može biti teško odlučiti se između različitih marki i sorti dostupnih na tržištu. Procjenjuje se da gotovo tri četvrtine meda koji se prodaje u nekim trgovinama mješovitom robom u SAD-u, diskontnim klubovima i trgovcima velikim kutijama zapravo nije med.
To je prerađeni proizvod koji je lišen peludi, hranjivih tvari, enzima i vitamina. Ono što je ostalo u staklenci je samo zaslađeni sirup. Zabrinjavajuće je da neki proizvođači čak dodaju umjetna sladila i kukuruzni sirup kako bi pojeftinili "med" razrjeđivanjem izvornog proizvoda. Također postoji rizik da možda kupujete krivotvoreni med koji sadrži pesticide, antibiotike i druge zagađivače koji su ilegalno uvezeni iz Kine, prenosi Bee America.
Srećom, postoii 5 jednostavnih testova koja možete napraviti kod kuće kako biste se uvjerili da je proizvod koji ste kupili doista med.
Kako prepoznati razliku između pravog i lažnog meda:
Test kristalizacije
Kako se med proizvodi od nektara, pčele ga prerađuju i unose u njega posebne enzime. Jedan od tih enzima, glukoza oksidaza, pomaže u uklanjanju vode iz meda. Rezultat ovog procesa je da prirodni med ima tendenciju kristalizacije i postaje gušći tijekom skladištenja. Umjetni med neće.
Test vode
Pravi med se ne miješa lako s vodom. Samo stavite čajnu žličicu u čašu vode i vidjet ćete da se smjestila na dno vaše posude. Da bi se uklopio u tekućinu, pravi med treba promiješati. Lažni med se, s druge strane, lako otapa u vodi, čak i bez miješanja.
Test na papiru
Stavite nekoliko kapi uzorka koji testirate na papirnati ručnik ili salvetu. Ako je med čist, ostat će čvrst i neće se natopiti. Ako je med nečist, smočit će papir, a možda čak i promočiti ga.
Test mikrovalnom pećnicom
Dodajte oko 2 žlice svog uzorka u zdjelu prikladnu za mikrovalnu pećnicu i zagrijavajte na visokoj snazi 45 do 60 sekundi. Prirodni med će se brzo karamelizirati dok će umjetni med postati pjenast i pjenušav.
Test kruha
Namažite svoj uzorak na krišku kruha. Ako se radi o pravom medu, kruh će za nekoliko minuta postati hrskav na vrhu. Ako je med krivotvoren, kruh će se razmočiti (zbog različitog sadržaja vlage).