StoryEditorOCM
ZdravljeUŠTEDITE NOVAC I BOL

Ovih pet navika uništava naše zube, a većina ovo radi! Promijenite ove pogrešne običaje, jedan je posebno opak

Piše M. K. P.
3. kolovoza 2024. - 23:40

Zubi su ključni za naše zdravlje i opću dobrobit, ali često zaboravljamo koliko su osjetljivi na naše svakodnevne navike i postupke.

Naša oralna higijena ne ovisi samo o redovitom pranju zubi, već i o brojnim drugim faktorima koji mogu značajno utjecati na zdravlje naših zuba.

Nažalost, mnogi od nas nesvjesno čine greške koje mogu dovesti do ozbiljnih dentalnih problema, uključujući karijes, bolesti desni i čak gubitak zuba. O čemu je riječ?

Obavljanje više poslova odjednom                                                                                                                                            

Svaka minuta ujutro je značajna i već smo svi uglavnom naviknuti raditi više stvari istovremeno: tuširanje, provjeravanje e-mailova, spremanje doručka… i – pranje zubi. Međutim, svakako se savjetuje da zube četkate ispred ogledala, ne radeći pritom ništa više. Tako ćete se detaljnije posvetiti svojoj i estetici i zdravlju.

image

Pranje zubi odmah nakon ustajanja je najbolje što možete učiniti za zdravlje zubi i desni

 

Jim Forrest/Image Source Via Afp

Neadekvatno spremanje četkice                                                                                                                                                     

Važno je voditi računa o higijeni same četkice. Bakterija ima svugdje i lako se mogu razmnožiti na vašoj četkici kojom biste vi kasnije trebali prati zube. Pobrinite se da je u adekvatnoj čistoj kutijici.

Četkanje zubi nakon ispijanja soka od naranče                                                                                                                           

Volite započeti dan sokom od naranče ili popularnom toplom limunadom? Četkanje zuba odmah nakon tog rituala može oštetiti vašu caklinu. Stoga, prvo biste trebali neutralizirati kiselost koja se nalazi u vašim ustima toplom vodom ili mlijekom kako biste počeli s četkanjem zuba.

image

Redoviti odlazak zubaru je pola zdravlja

Peakstock/science Photo Librar/Science Photo Library Via Afp

Neredoviti odlasci zubaru                                                                                                                                                             

Ako vam je glavni izvor brige o dentalnome zdravlju internet, onda biste trebali podhitno nešto uraditi po tom pitanju. Odlazak zubaru nikome nije na vrhu liste prioriteta, ali redovitim pregledima (koji su bezbolni!) očuvat ćete zdravlje svojih zubi i spriječiti kasnije neminovne posjete zubaru koji i neće biti tako bezbolni.

Pretjerivanje s izbjeljivanjem                                                                                                                                                         

Svi mi želimo imati holivudski osmijeh, ali pretjerano izbjeljivanje može oštetiti caklinu i povećati osjetljivost zubi. Isto tako, to može odvesti do veće sklonosti ka stvaranju karijesa, a to sigurno nikome nije u cilju, piše Zagrebinfo. 

image
Macrovector/science Photo Libr/Science Photo Library Via Afp

Stručnjaci iz područja dentalne medicine također naglašavaju važnost pravilne oralne higijene i zdrave prehrane za očuvanje zubnog zdravlja. Naime, neredovito pranje zubi (potrebno je najmanje dva puta dnevno, ujutro i prije spavanja), preskakanje čišćenja zubnim koncem, konzumiranje previše šećera i kiselih namirnica te nezdrava prehrana (siromašna vitaminima i mineralima) dovodi do nakupljanja plaka,što uzrokuje karijes, bolesti desni te eroziju zubne cakline.

image

Flosiranje zubi zubnim koncem trebala bi biti obvezna navika

Peakstock/science Photo Librar/Science Photo Library Via Afp

Loša tehnika pranja zubi je također na vrhu liste nesvjesnih i krivih navika, jer previše agresivno četkanje ili korištenje tvrde četkice može oštetiti zubnu caklinu i desni. Trebalo bi koristiti mekanu četkicu i prati zube blagim kružnim pokretima.

Sklonost škripanju ili stiskanju zuba (bruksizam) isto je česta, nesvjesna aktivnost tijekom spavanja, koja može uzrokovati ozbiljna oštećenja zuba, uključujući trošenje cakline, pucanje ili čak lomljenje zuba. Rješenje za ovaj problem je korištenje zaštitne udlage. 

Izbjegavanje ovih uobičajenih grešaka može značajno doprinijeti očuvanju zdravlja zuba i desni. Briga o zubima zahtijeva mnogo truda, ali rezultati su neprocjenjivi. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 06:00