StoryEditorOCM
ZdravljeSTRUČNJACI ZABRINUTI

Nova istraživanja pokazala: djeca koja se hrane veganski su u opasnosti, neka imaju poteškoće u rastu i razvoju

Piše MOZAIK SD
16. siječnja 2023. - 16:02

Bebama koje roditelji hrane veganskom prehranom prijete ozbiljni zdravstveni problemi, upozoravaju dijetetičari nakon što je NHS objavio savjete o prehrani dojenčadi.

Web stranica NHS Start for Life, koja pruža smjernice za nove roditelje sada je uvela odjeljak o veganskim i vegetarijanskim bebama. Njezini djelatnici savjetuju da dojenčadi na veganskoj prehrani trebaju dodaci vitamina B12 i da im roditelji mogu davati biljne napitke poput sojinog, zobenog i bademovog mlijeka nakon prve godine života - ako su nezaslađena i obogaćena kalcijem, piše Daily mail.

Nadalje, NHS ističe da su kravlje mlijeko i mliječni proizvodi dobri izvori hranjivih tvari te da ih roditelji ne bi trebali izbaciti iz dječje prehrane bez prethodnog razgovora s liječnikom opće prakse ili dijetetičarom.

Ipak, neki su dijetetičari i nutricionisti izrazili zabrinutost zbog toga što su bebe vegani u tako mladoj dobi, jer se objavljuje sve veći broj kuharica s receptima za vegansku dojenčad. I dok većina stručnjaka vjeruje da veganska prehrana za djecu može biti sigurna, rizici mogu nastati kada roditelji strogo ne osiguraju uravnoteženost obroka i međuobroka.

Dr. Duane Mellor, registrirana dijetetičarka i voditeljica za prehranu i medicinu utemeljenu na dokazima na Sveučilištu Aston, rekla je: "Ako beba ili malo dijete nema dovoljno energije i proteina, to može utjecati na njezin rast. Ako je prehrana bebe siromašna jodom ili joj nedostaje željeza, to može utjecati na razvoj mozga, pa čak i smanjiti njezine intelektualne sposobnosti. Također, ako je njihova prehrana siromašna vitaminom B12, to ne samo da može dovesti do anemije, već može utjecati i na razvoj njihovih živaca.

Francine Jordan hrani se veganski već šest godina i uvijek je planirala odgajati svoje dijete na istoj prehrani.

Kada je njezina petomjesečna Peggy počela odbijati dojenje, prve namirnice koje je jela bile su tikvice, cvjetača i tofu. Tada je Jordan završila NHS tečaj o prehrani bebe kako bi bila spremna i kako bi svojoj bebi počela davati dodatke prehrani poput vitamina B12 i jod.

"Navikavanje Peggy na vegansku dijetu nisam uopće raspravljala sa svojim suprugom, budući da smo oboje vegani. Ako smo odabrali ovakav način života jer smo zabrinuti za životinje i okoliš, onda bi bilo čudno hraniti svoju bebu mesom i mliječnim proizvodima. Ovo će zapravo biti jako dobro za nju i vjerojatno će odrasti manje zahtjevna oko hrane.", rekla je 32-godišnjakinja. 

Jordan, koja radi kao predstavnica za tisak "Vegan Society", postala je vegetarijanka u dobi od osam godina, ali joj majka nije pomagala, jer joj je bilo preteško pripremati odvojene obroke. Ponovno je pokušala kasnije, kao odrasla osoba, a nakon što je radila na farmi u Australiji postala je i veganka.

Novopečena majka planira dojiti što je dulje moguće i već je zatražila savjet od svoje patronažne sestre o hranjenju Peggy tjesteninom i kruhom, tofuom za kalcij i lećom za proteine.

Jordan živi sa suprugom Daviejem Carvillom (36) u Margateu i ne boji se naviknuti svoje dijete na vegansku prehranu: "Nitko nije imao lošu reakciju na naše planove, a znam i druge mame veganke kojima je neugodno pripremati meso i ribu za svoje bebe. Nikada je nećemo prisiljavati ni na što i ako, kad bude starija, malo istraži i dođe k nama reći da želi jesti meso ili mliječne proizvode - to će biti u redu.", rekla je i dodala da samo želi da joj dijete nauči biti dobro prema životinjama. 

Prošlogodišnja studija koju je provelo sveučilište u Londonu, uključivalo je 187 djece vegana, vegetarijanaca i djece koja jedu meso i mliječne proizvode u dobi od pet do 10 godina, a pokazala je da su djeca na veganskoj prehrani u prosjeku tri centimetra niža - što sugerira da su rasli sporije, ili da će potencijalno biti manji kao odrasli.

Djeca vegani imala su manji udio minerala u kostima, manje količine tjelesne masti i niže razine lošeg kolesterola.

Bahee Van de Bor, bivši pedijatar dijetetičar u Great Ormond Streetu, koji sada vodi tvrtku UK Kids Nutrition, rekao je: "Ako pažljivo planirate biljnu prehranu, uključujući dobar omjer hrane s ugljikohidratima i masti iz biljnih ulja, maslaca od orašastih plodova, avokada i druge visokoenergetske hrane poput humusa, možete zadovoljiti bebine dnevne energetske potrebe."

Zdravstvena služba roditelje koji djecu planiraju prebaciti na veganski režim upućuje na web stranicu "First Steps Nutrition Trust", koja tvrdi: "Važno je napomenuti da će ispunjavanje prehrambenih potreba beba i male djece biti izazovno na veganskoj prehrani, a upotreba obogaćene hrane i nekih dodataka bit će ključna."

Stručnjakinja za dječju prehranu dr. Carrie Ruxton objasnila je izvor zabrinutosti nekih stručnjaka: "Odrasli na veganskoj prehrani moraju osigurati da pomiješaju svoje izvore proteina, na primjer jedući puno graha, leće i pšenice, ali to može biti teže postići bebama ili maloj djeci jer mogu biti izbirljivi u jelu."

Charlotte Stirling-Reed, nutricionistica za bebe i autorica knjige "Kako odviknuti svoju bebu", ipak je rekla: 

"Veganska prehrana može se sigurno davati bebama i maloj djeci sve dok prehrambene potrebe male djece ostaju zadovoljene."

Glasnogovornik Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi se složio: "Savjeti o centru za odvikavanje osiguravaju roditeljima podršku i povjerenje da svoje bebe upoznaju s čvrstom hranom i osiguraju da njihova beba dobiva potrebnu prehranu."

Ovakvu prehranu podržava i Chantal Tomlinson, dijetetičarka Vegan Society: "Ako roditelji istražuju i pažljivo planiraju, mogu osigurati potpuno biljnu prehranu s odgovarajućom obogaćenom hranom i dodacima koji sadrže sve bitne hranjive tvari potrebne za rast i razvoj. Postoje mnoge biljne namirnice bogate proteinima, željezom i cinkom, poput graha, slanutka, leće i tofua, a apsorpciju željeza možete pospješiti uključivanjem bogatog izvora vitamina C u svaki obrok, brokulom, kupusom ili mangom."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 03:06