StoryEditorOCM
ZdravljeMANJE JE POZNATO

Nikada ne biste povezali, ali... Liječnici upozoravaju na 9 simptoma u grlu koji mogu biti rani alarm za tešku bolest

Piše Mozaik SD
20. ožujka 2024. - 13:59

Statistika koja nam ni na koji način ne ide u prilog. Demencija je stanje koje pogađa više od 55 milijuna ljudi diljem svijeta, od čega procjenjuje se da se u Hrvatskoj bori oko 100.000 stanovnika.

Očigledni simptomi demencije uključuju gubitak pamćenja, međutim, rani znaci ovog stanja među ostalim uključuju sporo razmišljanje, poteškoće s planiranjem, probleme s pažnjom i koncentracijom te promjene u raspoloženju i ponašanju, piše živim.hr.

Manje poznato

Uz spomenute, poteškoće s gutanjem bi mogle također biti rani znak demencije. Ovaj neobičan simptom, poznat i kao disfagija, spomenut je u studiji iz 2008. objavljenoj u National Library of Medicine.

- Disfagija nastaje zbog oštećenja regija mozga odgovornih za kretanje i koordinaciju, uključujući one koje kontroliraju refleks gutanja - objasnio je dr. Ahmad Khundakar, dodajući da oni koji žive s demencijom, mogu doživjeti slabost mišića, smanjen osjećaj u grlu, što dovodi do poteškoća s gutanjem.

Simptomi disfagije

Zanimljiva je činjenica da gutamo otprilike 900 puta na dan. Ova naizgled jednostavna radnja refleksna je aktivnost koja uključuje niz malih pokreta, a potom i napor tijela kojeg nismo ni svjesni. Nakon što hranu prinesemo do usta, ona putuje prema jednjaku i želucu.

Najčešći simptomi disfagije su:

- kašalj tijekom i nakon gutanja,

- ulazak sadržaja (hrane i tekućine) u dišne puteve i pluća,

- ulazak sadržaja u dušnik,

- bol ili nelagoda nakon gutanja,

- osjećaj da je hrana zapela u grlu ili ždrijelu,

- smanjena kontrola sadržaja unesenog kroz usta,

- sporije hranjenje ili izbjegavanje unosa hrane i pića zbog nelagode i straha,

- česte infekcije dišnog sustava,

- gubitak tjelesne mase.


"Simptomi disfagije će nerijetko dovesti do gubitka težine, dehidracije i pothranjenosti" - rekao je dr. Khundakar.

Prema NHS East Sussex Healthcare Trust znakovi disfagije široko su rasprostranjeni i ne treba ih ignorirati, a posebno kod onih s demencijom koji imaju poteškoća s jelom ili pićem.

U prepoznavanju i liječenju disfagije ključan je multidisciplinaran pristup prema pacijentu kojeg bi trebali činiti logoped, neurolog, radiolog, otorinolaringolog i nutricionist, piše živim.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:33