StoryEditorOCM
Zdravljestanite na vrijeme

Nije samo alkohol smrt za jetru, dug je spisak neprijatelja ovog organa; Ovih pet stvari su najpogubnije, izbacite ih

Piše mozaik sd
29. studenog 2023. - 13:56

 Vjerojatno već znate da česta ili prekomjerna konzumacija alkohola ozbiljno oštećuje vašu jetru. Ali ova posebna navika nije jedina koja može sabotirati rad ovog dragocjenog organa. Jetra je odgovorna za više od 500 tjelesnih funkcija, uključujući skladištenje glukoze, regulaciju zgrušavanja krvi i još mnogo toga, ali njezina je glavna zadaća "filtrirati" krv.

Točnije, jetra prerađuje krv iz probavnog sustava i oslobađa je od štetnih tvari poput alkohola, lijekova i drugih toksina. To je u biti prirodni sustav detoksikacije našeg tijela.

Ovaj vitalni organ također proizvodi kolesterol kada je tijelu potreban i regulira njegovu razinu u tijelu, sudjeluje u metabolizmu bjelančevina, ugljikohidrata i masti. Iako niti jedna namirnica sama po sebi neće poboljšati rad jetre, općenito uravnotežena prehrana joj sigurno neće naškoditi.

Konzumirate mnogo šećera

Previše šećera nije samo loše za zube, već može oštetiti i jetru. Ovaj organ koristi vrstu šećera koja se zove fruktoza za stvaranje masti. Previše prerađenog šećera uzrokuje nakupljanje masti, što može dovesti do bolesti jetre. Neka istraživanja pokazuju da šećer može biti jednako štetan za jetru kao i alkohol, čak i ako nemate višak kilograma. To je još jedan razlog više da ograničite hranu s dodatkom šećera.

Prekomjerna težina je loša za vašu jetru

Dodatna masnoća može se nakupiti u stanicama jetre i dovesti do masne jetre. Kao rezultat toga, jetra može nateći i na kraju dovesti do ciroze jetre. Masna jetra je češća kod pretilih osoba, osoba srednje dobi ili bolesnika s dijabetesom.

Dobivate previše vitamina A iz dodataka prehrani

Naše tijelo treba vitamin A, ali prema stručnjacima, konzumacija svježeg voća i povrća (osobito crvenog, narančastog i žutog) najbolji je način da ga dobijemo. Ako uzimate dodatke prehrani koji sadrže visoke doze vitamina A, to može uzrokovati probleme s jetrom. Prije uzimanja dodatnih vitamina posavjetujte se s liječnikom, prenosi Srbija danas.

image
/Shutterstock

Određeni lijekovi štete jetri

Paracetamol može oštetiti vašu jetru. Imate glavobolju ili ste prehlađeni i tražite lijek za ublažavanje bolova. Ali ako uzmete previše bilo kojeg lijeka protiv bolova koji sadrži paracetamol, možete nesvjesno oštetiti svoju jetru. Stoga pažljivo slijedite upute za doziranje, one su tu s razlogom.

Konzumirate puno trans masti

Trans masti su nezasićene masne kiseline koje sadrže najmanje jednu dvostruku vezu u trans obliku. Postoje transmasti koje se pojavljuju "prirodno" u nekoj hrani i one koje su "industrijski proizvedene". Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da unos trans masti bude manji od 1% ukupnog dnevnog unosa kalorija. Prehrana bogata transmasnoćama povećava razinu "lošeg" kolesterola i rizik od koronarne bolesti srca.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:15