StoryEditor
ZdravljeNIJE ZDRAVO

Nakon Ronaldove poruke o Coca-Coli, cijeli svijet se pita koliko su takva pića uistinu opasna; Evo što kažu stručnjaci, mogli biste se itekako iznenaditi što sadrže

Piše PSD
20. lipnja 2021. - 20:22

Ronaldo je uzdrmao industriju sokova kad je maknuo bocu cole te poručio ljudima da piju vodu. No, jesu li i koliko gazirana, zaslađena pića opasna?

- Konzumacija pića u koje je dodan šećer, gazirana i negazirana pića, dokazano je jedan od vodećih čimbenika koji dovodi do debljine kod djece. Šećer se nalazi u mnogo drugih prehrambenih namirnica, a prirodno je prisutan primjerice u mlijeku i voću koji su neophodni za pravilan rast i razvoj djece - navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, te navodi da je šećer dodan u pićima opasniji od drugih izvora šećera te je konzumaciju upravo šećera iz pića neophodno što hitnije smanjiti iz nekoliko razloga:

– riječ je o velikoj koncentraciji umjetno dodanog rafiniranog šećera (330 ml tipično sadrži 35g, skoro 10 žličica šećera)

– nutritivna vrijednost slatkih pića je vrlo niska, što znači da u odnosu na neke druge namirnice koje sadrže šećer, slatka pića sadrže daleko manje prirodnih mikro i makro nutrijenata (vitamina, minerala, složenih ugljikohidrata, vlakana, proteina, nezasićenih masnih kiselina) poželjnih za rast razvoj djece i mladih; zbog navedenog upravo se za slatka pića koristi termin „prazne kalorije“,

– slatka pića uglavnom se konzumiraju naglo (u kratkom roku) te ne pružaju jednak osjećaj sitosti kao kruta hrana, zbog čega se nakon pijenja takvih pića ne smanjuje konzumacija drugih namirnica

– smanjenje konzumacije slatkih pića jedna je od rijetkih uspješnih mjera koji dovodi do smanjena debljine kod pretile djece i mladih u odnosu na možebitne druge prehrambene preporuke za smanjenje debljine; zamjenu slatkih pića drugim tekućinama, i to prvenstveno vodom, djeca i mladi lakše prihvaćaju, te se ovih preporuka ustrajnije pridržavaju uz manje remećenje dnevnih aktivnosti i kvalitete života.

- Studije o konzumaciji gaziranih pića pokazuju i povezanost s različitim zdravstvenim tegobama poput smanjenja kalija u krvi, nedostatak vitamina i potrebnih hranjivih tvari koje su prijeko potrebne mladima u razvoju. Preliminarni podaci istraživanja HBSC provedenog 2018. godine pokazuju sljedeće: svaki dan slatko piće konzumira 15,1% dječaka u dobi od 11 godina, 19% u dobi od 13 godina, 17,6% u dobi od 15 godina, te 12,1% djevojčica u dobi od 11 godina, 16,9% djevojčica u dobi od 13 godina i isto toliko (16,9%) u dobi od 15 godina. Poseban problem predstavljaju energetska pića koja zbog kombinacije sastojaka i visoke količine kofeina nisu pogodna pogotovo za djecu i mlade. Veća konzumacija takvih pića prividno održava budnost, ubrzava cirkulaciju, što dovodi do ubrzanog rada srca i živčanog sustava, a može izazvati i nesanicu i naviku, kao i promjene u ponašanju - navode naši stručnjaci, te upozoravaju svu djecu, ali i roditelje.

- Također zbog većeg sadržaja kofeina, energetska se pića nikako ne smiju konzumirati s alkoholom jer se i kod manjih količina tako kombiniranih pića njihovo djelovanje višestruko povećava. Poznato je nekoliko smrtnih slučajeva u EU-u i SAD-u, pogotovo nakon miješanja s alkoholnim pićima, te bi se potrošače moralo informirati o štetnostima takve konzumacije. U Švedskoj isto kao u Velikoj Britaniji pojedini trgovački lanci zabranjuju njihovu prodaju mlađima od 15 godina.

O velikoj dostupnosti energetskih pića našim učenicima govore podaci istraživanja ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and other Drugs) iz 2015. godine: među ispitanim učenicima u dobi od 16 godina 86,4% izjavilo je da je u životu konzumiralo energetsko piće, mladići češće u odnosu na djevojke (90,3% mladića u odnosu na 82,1% djevojaka). Svi navedeni podaci dodatno govore o opravdanosti povećanja poreza na ovu vrstu pića, a ono će puni učinak na unapređenje zdravlja populacije imati ako se provedu i druge preventivne aktivnosti kojima će zdravi izbori biti lakše dostupnih od onih koji imaju negativne učinke na zdravlje - kažu u HZJZ-u. 

item - id = 1107229
related id = 0 -> 1124479
related id = 1 -> 1124467
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2021 12:00