Napuhan ili nadut trbuh je stanje koje je gotovo svima poznato i označava povećanu količinu zraka u probavnom sustavu. Trbuh tada izgleda "kao balon", često je bolan i nerijetko popraćen grčevima. Osoba može osjećati "mjehuriće " zraka kako se kreću kroz trbuh, što često prati glasno kruljenje ili pretakanje.
Što sve uzrokuje nadutost?
Nadutost može biti uzrokovana različitim faktorima, poput:
-Prekomjernog gutanja zraka (aerofagija) tijekom jela i pića, žvakanje žvakaće gume, pušenje, konzumacija gaziranih pića.
- Ishrana, koja je bogata vlaknima, poput mahunarki, brokule, kupusa, graha, ali i cjelovite žitarice, mogu povećati proizvodnju plinova tijekom probave. Novija istraživanja navode i šećerne alkohole poput sorbitola, manitola, ksilitola , koji su prisutni u dijetalnim proizvodima i žvakaćim gumama, kao uzročnike nadutosti.
-Netolerancije na laktozu iz mlijeka i mliječnih proizvoda i na fruktozu iz voća, meda i nekog povrća. Alergije na hranu također uzrokuju nadutost i druge gastrointestinalne probleme, posebno kod celijakije-netolerancija na gluten.
-Sindrom iritabilnog crijeva (IBS), kojem točan uzrok nije poznat, ali stres, prehrana i hormoni mogu igrati znatnu ulogu u ovom slučaju.
-Hormonske promjene kod menstruacija, trudnoće, primenopauze i menopauze, gdje većinom dolazi do sličnih simptoma poput zadržavanja vode i usporavanja probave.
-Poremećaji probave poput dispepsije (loša probava), koja uzrokuje osjećaj punoće i napuhnutosti te gastropareza (usporeno pražnjenje želuca), s dodatnim simptomima mučnine i povraćanja.
-Zatvor ili konstipacija uslijed nedostatka vlakana, dehidracije, nedostatka fizičke aktivnosti te određeni lijekovi.
-Bakterijski prerast u tankom crijevu
-Stres i anksioznost znatno utječu na probavni sustav i usporavaju probavu pa stoga imamo napuhnut trbuh, bolove u području abdomena i promjene u radu crijeva.
-Bolesti crijeva kao što su Crohnova bolest, ulcerozni kolitis te rijetko rak debelog crijeva ili drugi gastrointestinalni karcinom.
Prevencija i tretmani
Za rješavanje problema nadutosti najvažnija je prehrana i prehrambene navike. Ako često patite od bolova u trbuhu i napuhnutosti, probajte promijeniti režim ishrane i način života, kako prenosi Kreni zdravo.hr.
Na dnevnoj bazi smanjite unos:
Soli – po svojoj kemijskoj strukturi sol “voli” vodu i veže je na sebe te je tako zadržava u tijelu. Zadržavanje vode u tijelu, osim napuhnutosti, dovodi i do povećanja krvnog tlaka što može biti opasno. Sol ne dolazi samo od prekomjernog soljenja hrane, već i od gotove pakirane hrane, grickalica, suhomesnatih i drugih sličnih proizvoda.
Mliječnih proizvoda – koje čak i osobe koje nisu intolerantne na laktozu mogu je teže probavljati.
Umjetnih zaslađivača – zaslađivači dodani u mnoge slatkiše i procesirane proizvode često nisu probavljivi te mogu izazvati neugodne vjetrove i bol u abdomenu.
Određenog voća i povrća – sadrži kompleksne šećere koji se sporo i teško probavljaju, poput mahunarki, kupusnjača, mrkvi i marelica. Također, sirovo voće i povrće sadržava više takvih spojeva od kuhanih namirnica. Određenih jela i namirnica za koje ste primijetili da uzrokuju nadutost kad ih pojedete.
Kako biste smanjili nadutost, jedite više puta u danu, u pravilnom rasporedu i u uravnoteženoj količini, izbjegavajte prejedanje, žvačite sporije i pažljivije,ne pretjerujte sa slanom i nezdravom, brzom hranom, bilježite koja hrana djeluje loše na probavni sustav i vodi do nadutosti.
Nastojte unositi što više tekućine, uključujući različite čajeve od: kamilice, maslačka, anđelike, zeleni čaj, čaj od đumbira i od komorača.
Za trajnu ili ozbiljnu nadutost, posjet liječniku je jako važan za isključivanje ozbiljnih zdravstvenih problema i dobivanje odgovarajuće terapije.