StoryEditorOCM
Zdravljeobratite pozornost

Možda nije riječ o upali mjehura već infekciji bubrega, evo kako prepoznati simptome, vidljive su promjene u mokrenju

Piše MOZAIK SD
6. lipnja 2023. - 20:07

Infekcija bubrega, poznata i kao pijelonefritis, je vrsta infekcije urinarnog trakta koja se javlja kada bakterije uđu u bubrege. Urinarni trakt je sustav našeg tijela za uklanjanje urina iz tijela. Urin teče iz bubrega, mokraćovoda, mjehura i mokraćnih cijevi, a zatim izlazi iz našeg tijela. Infekcije bilo kojeg dijela trakta nazivaju se infekcije mokraćnog sustava (IMS).

Općenito, infekcije mokraćnog sustava zahvaćaju niže dijelove urinarnog trakta, što uključuje mokraćnu cijev i mokraćni mjehur. Tada govorimo o upali mjehura. No, ponekad se te infekcije mogu popeti do mokraćovoda i bubrega, uzrokujući pojavu pijelonefritisa. Otprilike 1 od 30 slučajeva IMS-a dovodi do infekcije bubrega.

Ne morate se uplašiti jer obično do infekcije bubrega dolazi nakon infekcije donjeg dijela urinarnog trakta. Što znači da ako upalu bubrega držite pod kontrolom, ovo stanje možete spriječiti, piše Živim.hr.

Bolovi u bokovima

Ovo je tipičan simptom kad je u pitanju infekcija bubrega, a ova vrsta boli se odnosi na osjetljivost i nelagodu na bokovima. U nekim slučajevima bol se može proširiti do prepona. Važno je napomenuti da vam bol u boku može pomoći razlikovati potencijalnu infekciju bubrega od infekcije donjeg dijela mokraćnog trakta. Naime, ako imate infekciju donjeg urinarnog trakta koja se nije proširila na vaše bubrege, malo je vjerojatno da ćete osjetiti bol u bokovima.

Kad dođe do infekcije bubrega, uobičajeno je da imate bol na jednoj strani tijela. Uz to, može vas također boljeti dodirivanje tog područja, a i vaš trbuh može biti osjetljiv. U većini slučajeva, bol je postupna i tupa, a ne oštra ili probadajuća.

Simptomi infekcije

Uobičajeno je da osjetite opće simptome infekcije kada se razvije infekcija bubrega. Većina ljudi ima visoku temperaturu, ponekad i do 39 Celzijevih stupnja ili više. Također možete osjetiti zimicu, umor, mučninu i opći osjećaj da vam nije dobro, što je simptom poznat kao malaksalost. Naime, manje je vjerojatno da će se simptomi zimice i groznice pojaviti kod IMS-a u vašem mjehuru ili mokraćnoj cijevi.

Iako rjeđe, mogu se javiti simptomi poput vrtoglavice, niskog krvnog tlaka i ubrzanog rada srca. Važno je pratiti ih i liječiti se što je prije moguće.

To je zato što ako se infekcija bubrega ne liječi, može se proširiti izvan urinarnog trakta i u krv. Ako se to dogodi, mogli biste doživjeti komplikaciju opasnu po život poznatu kao sepsa, koja uzrokuje simptome kao što su vrlo nizak krvni tlak, oštećenje organa, a ponekad i smrt.

Urinarne promjene

Naravno, osobe s infekcijom bubrega mogu primijetiti promjene u mokrenju. Možete imati još jedan ili više sljedećih simptoma:

- Dizurija - osjećaj peckanja ili boli prilikom mokrenja

- Često mokrenje

- Hitna potreba za mokrenjem, čak i ako ne morate ići

- Tamna, smrdljiva, krvava ili zamućena mokraća.

Imajte na umu: ovi se simptomi mogu pojaviti čak i ako imate upalu mjehura koja se još nije proširila na bubrege. Međutim, ako osjetite promjene kao što su bolovi u bokovima i druge simptome povezane s infekcijom, najbolje je da razgovarate sa svojim liječnikom.

Uz to, odrasle osobe su u opasnosti i od razvoja psiholoških i kognitivnih promjena. To može uključivati zbunjenost, probleme s razmišljanjem, probleme s pamćenjem ili promjenu raspoloženja. Čak i kod odraslih koji su kognitivno oštri, psihološke promjene mogu nastupiti brzo tijekom infekcije.

Simptomi kod djece

Općenito, djeca starija od pet godina imaju slične simptome infekcije bubrega kao i odrasli. Međutim, infekcije bubrega i IMS često je teže dijagnosticirati u mlađe djece. To se može dogoditi jer djeca ne znaju uvijek kako opisati bol koju osjećaju.

Ako sumnjate da bi vaše dijete moglo imati infekciju bubrega ili IMS, moglo bi biti korisno provjeriti dodatne simptome koje djeca mogu osjetiti:

- loš apetit ili problemi s hranjenjem

- nedostatak energije

- povišena temperatura.

Sprječavanje infekcije bubrega

Najbolji način da spriječite infekciju bubrega je da svoj mokraćni mjehur i mokraćnu cijev zaštitite od bakterija na sljedeći način:

- unosite dovoljno tekućine (najbolja je obična voda)

- pomokrite se čim osjetite potrebu, nemojte zadržavati

- pomokrite se nakon seksa

- brišite se od naprijed prema natrag

- perite genitalije svaki dan, i prije spolnog odnosa

- liječite zatvor

- nemojte koristite dijafragmu ili kondome obložene spermicidom ako ste skloni IMS-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:25